Zaglavlje

Astma (zaduha) i pomanjkanje daha

Astma (zaduha) i pomanjkanje daha

Poteškoce u disanju znaci su razlicitih bolesti, kao: ždrela, žlezde štitnjače, dušnika, рlućа, srca ili grudnog koša. Odražava se u napadima kao da ćе se bolesnik ugušiti, strahovanjem, te kratkom ili teškom disanju. Uzroci su sužavanje i grčevito stezanje trepeljika u dušniku, otećena sluznica i proširenje plućnih mehurića.

astma-ilustracijaKada napad nastupi, treba ruke do ramena staviti u dobro toplu vodu i bolesniku dati da popije odmah jednu šolju vruće crne kafe. Nakon toga valja uzeti jako vruću kupku od 15-20 minuta za noge i umočiti ih do kolena. Čim se noge iz vruće vode izvade, treba ih staviti 1 minutu u hladnu vodu i pokretati ih kao da se gazi po vodi. Zatim valja balesniku pružiti 1 šolju jako toplog čаја od б gr petoprste steže (Potentilla anserina), kadulje i ргеtucanih smrekovih bobica, te 2 gr pelina, sa 3 kašike meda i роlа litre vode. Sve to treba kuvati petnaest minuta, zatim preliti na 6 gr kamilice, pomešati, poklopiti i 5 minuta ostaviti poklopljeno, nakon toga procediti.

Preko prsa, a kod žеšćih bolova i preko želuca i trbuha, stave se bolesniku šestostruki vrući oblozi sa odvarom od trina, ili sa pola vinskog sirćeta i pola vode. Suhim i toplim previti. Obloge treba svakih 1/4 sata obnavljati. Dnevno treba uzeti 3-4 kašike bademovog ulja i po 2 šolje čaja, svako pola sata po gutljaj od 5 dkg ječmene kaše, 1 i po dkg islandskog lišaja i 25 gr korena od sladiša. Ječmena kaša, lišaj i sladiš kuvaju se u 2 i po litra vode, dobro poklopljeno, tri sata, nakon toga se procedi kroz sito od strune. Bolesniku se daje dnevno i 2-3 čašice vina od ruzmarina, a 3 sedmice 2 puta dnevno na vršku noža u prah istucanog korena od odoljena. Osim toga, treba svako jutro kod umivanja pola minuta polevati vrat hladnom vodom, a 3 sedmice dnevno uzimati hladnu polukupku, i to postepeno od 10 sekundi do jedne i po minute sa pranjem leđa. Svaku veče pre leganja u krevet treba hodati 1 minut po hladnoj vodi.

Kasnije je dovoljno uzeti polukupku 1-2 puta sedmično, i to jednom gornji a jednom donji deo tela polevati vodom. Glavno je kretati se po svežem vazduhu i duboko disati, posebno po šumama crnogorice. Dalje treba uzimati i vazdušne banje, isprva 3-4 sedmice, dok se telo ne privikne, praviti te kupelji u sobi kod otvorenih prozora, 2-6 minuta, kasnije u prirodi, najbolje na svežem šumskom vazduhu. Pri tome se odeća polako skida i ispruženom rukom se čitavo telo lagano trlja i duboko diše. Zatim treba raditi vežbe, brzo hodati i kretati se, ali pri tome gledati da se telo ne umori. Vazdušne se kupke počinju sa 5 minuta i svaki se dan produžuju za 5 minuta, dok se ne dostigne četvrt sata.

bokvicaSipnja ili zaduha te kašalj i muka u prsima leči se takođe ostrugovinom. Svari se ostrugovina ili malinjak crveni, bokvica (za muške muška bokvica, za ženske ženska bokvica) i cvet ili list zovike (bazge). Sve se to zajedno svari, pa se ta voda (čaj) malo ohladi i pije. Pije se i neslađena, i to izjutra, u podne i naveče po 1-2 šoljice. Tako neka radi svako ko ima sipnju, kašalj ili ga steže u prsima dok ne oseti da mu je bolje.

Za slabost u prsima uzme se ječam, kad počne pucati i ižopa trava, pa se zajedno s ječmom prokuva, procedi i ta voda pije.

Ko ima zaduhu i teško diše ili ima kašalj hripavac, može se izlečiti čajem lekovitog sporiša ili kunice. I prašak od lekovitog sporiša isto tako povoljno deluje ako se dnevno dva puta na vrhu noža uzima u vodi ili u hrani.

Sipljivost se leči, takođe, ako se zimski ječam s borovim korenjem kuva i pije.

Istuci belog luka, pa kroz krpicu procedi, i onog soka sa šećerom nekoliko kapi popij po nekoliko jutara natašte, pa će nestati zaduhe, sipnje ili krajačice.

Bolesnik treba da jede četrdeset dana svaki dan po jednu narandžu, i to čitavu, skupa s korom ili šest nedelja dve kile meda pomešanog sa jednim kilogramom prave i sitno tucane kafe. Ovaj lek je mnogima pomogao.

Preporučuje se i ovaj lek: Istuče se četvrt litra bobica od smreke (borovice) i stavi sa 1 litrom vinovice na toplo mesto da stoji četiri nedelje. Toga se uzimaju tri kašike dnevno.

Mnogima je pomogao i natrveni (narendani) hren pomešan sa pravim medom. Toga se uzima po tri male kašike tri puta dnevno.

Dobar je takođe i ovaj čaj: Uzme se 1 velika kašika samljevenog semena od komorača, kuva sa 3 desetine litre mleka i 1 kašikom meda 15 minuta, zatim se prelije preko 6 gr kamilice i ostavi 5 minuta poklopljeno.

Pimpinella AnisumKod suve astme (zaduhe) uzima se svakog sata po 1 mala kašika od: 6 gr samljevenog aniža (despika, Pimpinella Anisum), 6 gr osušenog cveća od divizme i 12 dkg zdravog meda. Med se kuva 5 minuta sa 1/4 litre vinskog sirćeta i 1/4 litre vode, pa se vrijuće prelije preko aniža i divizme, dobro poklopi i ostavi 10 minuta poklopljeno. Sedmično se treba 1-2 puta napariti na odvaru od trine ili kamilice. Nakon parenja treba se brzo sa pola vode i pola sirćeta oprati, u krevet leći 1/2-3/4 sata i dobro pokriti, ili raditi vežbe i brzo se kretati. Iza parenja ne sme se izlaziti na vazduh barem 1/2 sata.

Kod mučnog i teškog disanja treba uzeti dnevno 2-3 šolje, uvek samo po gutljaj, čaja napravljena od 15 gr umanova korena (Inula Helenium), 15 gr željezanke (Verbena offici-nalis) sa pola litra vina i 10 dkg meda. Takav se čaj kuva 30 minuta. Još je bolje ako se 12 sati potopi i 15 minuta kuva.

Drugi je lek: Uzme se po 4 gr cveta od divizme i divlje koprive, podbela, sleza i lišća od ljubice i kuva se 15 minuta sa tri kašike meda i pola litre mleka. Ovog leka uzima se svako pola sata po 1 kašika. Njime se izvanredno čiste dušnik i pluća.

Protiv zaduhe, kašlja i svake bolesti usled koje se kašlje, uzmi rukovet rosopasi (Chelido-nium majus), 1/2 litre beloga vina i kašiku meda, pa huvaj u loncu dok ne uzavre trećina, ocedi i ulij u posudu, a onu rasopas istuci, pa umesi u malene kolačiće veličine novčića i prži na tavi, pa onu vodu pij i jedi po tri kolačića. To je izvrstan lek protiv svih ovih bolesti.

Povezane vesti