Zaglavlje

Bolesti bubrega

Bolesti bubrega

Kod bolesti bubrega prvi su znaci bolovi u leđima i slabinama, glavobolja, lupanje srca, otečene noge, često krvarenje iz nosa, bol u očima, dušik bude pun sluzi, u mokraći ima belančevine boje zelenkasto-žute, a koža je uvek suva.

bolovi-u-bubrezimaBubrežna je bolest jedna od najčešćih i najopasnijih bolesti. Dolazi od grušanja krvi u bubrezima ili oboljelih mokraćnih organa, težih nahlada i zbog pijenja alkohola. Retko napada sama, najčešće nastupa s drugim bolestima i treba na oprezu biti jer nosi teške posledice. Temperatura se mora odmah pobijati hladnim oblozima preko leđa i grudi, koje treba suvim i dobro toplim previti. Na izdašnu stolicu i izlučivanje loših sokova iz tela kroz mokraću mora se velika pažnja obratiti. Bolesnik treba ostati u krevetu i svako jutro treba ga brzo i lagano s pola sirćeta i pola vode oprati, a nakon toga dati mu da se dobro oznoji šoljicu vrućeg čaja od po 6 g lipe, cveta od bazge, preslice, solomonova pečata uglastog (Polygonum aviculare), 10 g tucanih bobica od smreke, 3 g pelina, 3 kašike meda na pola litre zdravog crnog vina. Ovo treba 10 minuta kuvati. Na stopala i žile ispod kolena stave se vruće boce. Ako znoj ne nastupi za pola sata, doda se još 1 šoljica čaja. Kada se bolesnik oznojio, treba ga ostaviti na miru 1 i po do 2 sata, a onda ga mlakim sirćetom i vodom brzo oprati i suvu toplu košulju mu presvući, pa pustiti ga opet s mirom 3 sata. Nakon toga dati mu hladnu polukupku s pranjem leđa 5–6 sekundi, pa opet natrag u krevet.

bolesni-bubreziZa odvajanje loših sokova iz tela kroz mokraću, treba bolesniku dati svakih pola sata do 1 sat po 1 kašika čaja od po 6 g preslice, krike (Anagalis arvensis), bosiljka, 10 g izgnječenih svežih bobica od smreke, 20 g koprive lišća i 20 g koprive korena. Takve trave potopiti u pola litre vode, a koren isitniti u pola litre vode i potopiti 12 sati. Koren treba kuhati na tihoj vatri pola sata, a trave samo 10 minuta, a onda procediti i pomešati. Čaj za znojenje, kupke i pranje treba uzimati 7–8 dana, dok bolesnik više nikakve bolove ne oseća, pa može i ustati. Ovaj drugi čaj neka pije 4–6 sedmica 3 puta dnevno. Pranje sirćetom i polukupke 2–3 puta sedmično koristit će tim više zdravlju. Treba držati strogu dijetu, mlečno jesti.

Plod (bobe, trine, trunle) od crnog trna namočen u rumu daje izvrstan lek za one koji boluju na bubrezima i mehuru (mokraćnoj bešiki).

Ako kadulju kuvamo u vodi i vinu i taj uvarak pijemo, čiste se jetra i bubrezi. Još bolji je lek i jače deluje protiv bolesti bubrega ako kadulju pomešamo s pelinom u jednakim delovima i onda taj uvarak pijemo.

Čaj priređen od vodopije odstranjuje sluz iz želuca i oduzima suvišnu žuč, čisti bubrege, jetru i slezenu i odvodi škodljive i bolesne sokove kroz mokraću. U tu svrhu pije se redomice 3–4 dana skuvan čaj od vodopije, svaki dan dve čaše, i to ujutro, pre ručka i naveče.

Povezane vesti