Zaglavlje

Dalak – slezenobolja

Dalak – slezenobolja

Dalak je bol slezene s većim ili manjim bolom na gornjoj levoj strani u trbuhu i iza zadnjeg rebra. Dolazi od dugotrajnog trčanja, teškog rada i teške stolice. A može nastupiti s oboljenjem srca i jetre, a ostaje i kao posledica nakon tifusa, kozica, velike groznice (malarije) i drugih teških bolesti.

Slezena je najtajanstveniji deo našeg tela, neki stručnjaci ga zovu “nelogično telo.” Pažljivo pročišćava krv, izvlačeći iz krvotoka mrte krvne ćelije. U njoj se sadrži toliko potreban hemoglobin i željezo. Ona uništava crvene krvne ćelije na vreme, i vrši potpunu kontrolu nad svim bakterijama.

Simptom bola u slezeni pojavljuje se samo u trenutku kada se povećava. Kao i kod jetre, što može uzrokovati bol u punom smislu te reči. Telo se menja, sve više počinje pritiskati susedne organe. Ima se osećaj vrlo sličan boli. I obično postaje uslov za nastajanje bola, ako ne postoji vanjski faktori.

Simptomi telesnog oštećenja u slezeni
povrede slezeneSlezena se nalazi u neposrednoj blizini površine tela, jedva zaštićena od direktnog delovanja. Telo može biti oštećeno zbog zatvorenog ili otvorenog fizičkog uticaja. Ti faktori rizika takođe proizlaze iz nesreće, ozlede, pada i slično. Kad je slezena ozleđena, situacija je komplikovana, ali postoje neki simptomi i znaci da je taj organ je pod uticajem:

• Bol koja se širi preko leđa, leve ključne kosti, lopatica u istoj strani;
• Oštar pad krvnog pritiska, obilat hladan znoj;
• tahikardija, simptomi angine pektoris. Otkucaji srca se mogu veoma povećati;

Slezena može uticati na veliki gubitak krvi, važno je što je pre moguće da se zaustavi krvarenje kod povređenog. U nekim slučajevima ozleda nije tako očigledna i ti znakovi nisu previše izraženi i jasni. Moramo obratiti pažnju na kožu pacijenta, prisutnost modrica ili ozledu u trbuhu – opasan znak da je u trbuhu krvarenje počelo.

Često se javlja bol u levom gornjem kvadrantu. Ti bolovi su toliko intenzivni da pacijent može lako pasti u stanje dubokog šoka. Šta učiniti u ovom slučaju, pokušati zadržati svest pacijenta. Stavi nešto hladno na trbuh – to će usporiti krvarenje i pomoći da pacijent preživi dolazak hitne pomoći.

Zabranjeno je davati lekove protiv bolova bilo koje vrste i količine. Uzimanje bilo kakvih lekova protiv bolova može u potpunosti da zamaskira simptome čime se ometa utvrđivanje tačne prirode bolesti i njene ozbiljnosti. Važno je zvati hitnu pomoć odmah ako su bolovi suviše jaki, pacijent može umreti na licu mesta.
Važno je razumeti da svaka bolest u telu zahteva hitno lečenje ako je klasifikovana kao teška i opasna bolest kao što je povreda slezene.

Narodni lek kod otečene slezene

Na oteklinu se stavljaju topli oblozi od ječmenog brašna zajedno s mekinjama, zakuvanim vrelom odvarom od slame od zobi ili odvarom od trina, po tri šake na jednu litru vode i pola sata kuvati. Ili se ječmeno brašno zakuva kipućim vinskim sirćetom.

kaduljaIsproban je i ovaj lek: Zakuva se pogača od jara ječmena brašna s jednom kašikom kumina (Carum carvi). Kada je napola pečena, razreže se po sredini, namaže pravim medom, pospe sitno tucanim tamjanom i još vruća prelije na dalak. Za čaj treba kuvati i piti po 3 g lepezastog pakujca (Aquilegia vulgaris), koprive, željezanke (Verbena officinalis), kadulje (Salvia officinalis) i vodopije (Cichorium Intybus) na pola litra vode, 12 sati držati potopljeno, prokuvati i još 10 minuta dobro poklopljeno na toplom mestu pariti. Po tri šolje dnevno piti uvek po gutljaj.

Povezane vesti