Zaglavlje

Difterija ili gušobolja kod dece – efikasno lečenje

Difterija ili gušobolja kod dece – efikasno lečenje

Difterija ili gušobolja je zarazna uglavnom dečija bolest izazvana bakterijom lat. Corynebacterium diphteriae. Prenosi se direktno putem kapljica u vazduhu, ređe indirektno putem zaraženih predmeta. Rezervoar bolesti je čovek. Bakterije difterije oslobađaju toksin difterije, koji blokira sintezu proteina u ćelijama i na taj način izaziva njihovo izumiranje. Najčešće su pogođeni ždrelo, krajnici, sluzokoža nosa, limfni čvorovi vrata, grkljan, rane itd. Na ovim organima javnjaju se karakteristične pseudomembrane sivo-bele boje, koje se čvrsto drže na površini sluzokože, a posle njihovog otklanjanja se javlja krvarenje. U sklopu sistemskih poremećaja tokom difterije javlja se degenaracija srčanog mišića, jetre, bubrega, promene na nervnom sistemu.

Simptomi

difterija ili gušoboljaBolest počinje glavoboljom, bolovima iza ušiju, umorom (jezik dobije belu naslagu) i teškim gutanjem. Sedište bolesti su krajnici. Kada detetu vrhom kašike jezik malo pritisnemo i kada kaže A, onda se vide svuda naokolo bele i žute tačkice. To je opasna gljivica difterije, koja se rapidno širi i detetu ugrožava život. Kod tih simptoma nužno je odmah pozvati lekara. Ako se na lekara mora čekati, a bolest se širi i ne čeka, uputno je do dolaska lekara detetu koliko-toliko pomoći.

Infekcija može biti asimptomatska a može dati i kliničku sliku različite težine – od lakih formi bolesti koje liče na blagu anginu, pa sve do tzv. maligne difterije, često sa smrtnim ishodom. Težina kliničke slike zavisi od postojanja imuniteta prema difteričnom toksinu, virulencije i toksičnosti infektivnog soja i lokalizacije infekcije. Inkubacija difterije je kratka i traje od 2 do 6 dana.

Bolest obično počinje postepeno, uz blagi porast temperature koja ne prelazi 38°C, malaksalost, umerene bolove u guši, bolove pri gutanju.

Zvanična medicina

Lečenje je znatno olakšano otkako je pronađen serum protiv difterije. Ali serum treba da bude dat što pre i u dovoljnoj količini. Serum se daje i kad se posumnja na difteriju, ne čekajući na rezultat pregleda brisa.

Prijavljivanje ove bolesti je po zakonu obavezno. Bolesnik treba da bude izdvojen, najbolje u bolnicu. Mora najstrože da leži jer usled slabosti srca i najmanji napor može da izazove smrt. Bolesniku se daje laka, u početku samo tečna, a potom i kašasta mlečno biljna hrana u dovoljnoj količini.

Učenici oboleli od difterije ne vraćaju se u školu dok dva uzastopna pregleda brisa iz grla uzeta u razmaku od nedelju dana ne budu negativna (da se u njima ne nalaze Leflerovi bacili). Na isti način se i bolesnik otpušta iz bolnice.

Za zaštitu od difterije u poslednje vreme se mnogo i uspešno koristi vakcinacija, kojom treba obuhvatiti svu predškolsku i školsku decu, za koju je vakcinacija obavezna.

Narodni lekovi

Pošto mravlja kiselina u medu razara tu opasnu gljivicu, to je potrebno svakih 5 min. detetu dati malu količinu dobrog pravog meda i svakih 20 minuta grlo sokom od limuna pošpricati ili pomazati. U isto vreme treba detetu za otvor dati ricinusova ulja ili što je manje poznato kao sredstvo za čišćenje, a vrlo dobro služi, to je u mleku kuvana zova (bazga, Sambucus nigra). Dalje treba oko vrata stavljati obloge od ilovače zemlje i sirćeta i menjati svakih 6–8 minuta. (ilovača se za oblog razmuti sa sirćetom da bude kao kašica, koja se na mokro platno za oblog namaže 3 cm debelo i time vrat previje).

maslinovo uljeGde nema lekara u blizini te treba dugo čekati dok on stigne, dobro je upotrebljavati čokoladu sa sumpornim cvetom. Čokolada mora biti sveža i masna, a sumporni cvet isto svež. Na 2 kašike nastrugane čokolade stavi se jedna kašika sumpornog cveta, dobro promeša i daje detetu po jedna kašika svaka 3 sata. Za otvor treba isto odmah nešto dati. Ako dete ima povičenu temperaturu, treba na glavu hladne obloge stavljati, a oko vrata obloge s toplim čistim maslinovim uljem. Ulje se ugreje u zemljanoj posudi, oblog stavi četverostruko, a da dulje drži toplinu i ne kaplje, previje se još i najlonom. Taj oblog treba preko dana nekoliko puta promeniti. Sobu treba čistim katranom i terpentinom nakaditi. Na drvenu žeravicu pospe se katrana i terpentina i time se soba nakadi da ogrezne u dimu. Taj dim bolesniku vrlo prija i pomaže, nadalje raskužuje i štiti ostale ukućane od zaraze. Ali katran mora biti pravi i čist, a ne veštački kolomaz.

Povezane vesti