Zaglavlje

Lasersko uklanjanje dlaka

Lasersko uklanjanje dlaka

Lasersko uklanjanje dlaka, odnosno laserska epilacija je medicinska procedura koja koristi laser – intenzivan pulsirajući snop svetlosti za odstranjvanje neželjenih dlaka. Odobrena je od strane FDA (američke agencije za hranu i lekove) još sredinom devedesetih  i predstavlja danas najčešće izvođen laserski tretman.

Jedina u svetu neinvazivna metoda, potpuno bezbedna i ujedno i najefikasnija metoda uklanjanja neželjenih dlaka.

Laseri za epilaciju predstavljaju aparate koje emituju svetlost određene talasne dužine, koja biva apsorbovana od strane pigmenta melanina u  folikulu dlake. Tu se ona pretvara u toplotu (fototermoliza) i dovodi do uništenja samog folikula. Na ovaj način okolno tkivo se štiti od zagrevanja. Zbog visoko selektivne fototermolize  najbolji rezultati laserske epilacije se postižu kod osoba sa svetlom kožom i tamnom debelom dlakom.

Zašto je potrebno više tretmana?

Postoje tri faze rasta dlake:

  1. anagena faza predstavlja fazu aktivnog rasta dlake i samo tada je dlaka osetljiva na laserski snop svetlosti
  2. katagena faza ili faza regresije dlake.
  3. telogena faza ili  završna faza rasta dlake, gde  dlaka ispada

Obzirom da je osetljivost dlake na laserski snop samo u anagenoj (aktivnoj) fazi, tretmane je neophodno ponoviti i to u tačno odeređenim vremenskim inervalima (4-10 sedmica) u zavisnosti od tretirane regije.

Broj tretmana je vrlo individualan i zavisi od boje i kvaliteta dlake, boje kože, regije koja se tretira, hormonskog statusa. Za željeni rezultat potrebno je najčešće 3-6 tretmana.

Diodni laser za trajnu epilaciju

Diodni laser predstavlja zlatni standard za lasersku epilaciju, jer se njime mogu  tretirati  svi tipovi kože. Odgovarajuća talasna dužina, aktivno hlađenje i dugačak impuls, čine ga sigurnim za tretiranje i tamnije kože. Trajno uklanjanje dlaka dobija se u 89% pacijenata.

laserska-epilacijaSama laserska epilacija nije bezbolna procedura. Većina pacijenata oseti blagu neprijatnost za vreme i odmah nakon tretmana. Diodni laser MeDioStar NeXT, nemačke firme Asclepion,je medicinski uređaj velike snage. Opremljen je sistemom koji hladi tretirano područje neposredno pre nego što se emituje laserski puls i na taj način povećava sigurnost i smanjuje neprijatnost samog tretmana. Zbog specifičnih karakteristika laserskog pulsa  moguć je tretman na svim tipovima kože (Fitzpatrick tip kože  I do VI)  tokom cele godine. Upravo laserom MeDioStar NeXT pouzdano i sigurno se odstranjuju dlake sa tamne kože.

Indikacije

Neželjena (estetska) maljavost

Hirzutizam  je pojava dlakavosti kod žena na tzv. androgen-senzitivnim područjima, mestima gde se dlake kod žena normalno ne pojavljuju ili su tanke, a kod muškaraca se normalno nalaze i predstavljaju sekundarnu seksualnu karasteristiku muškog pola. To su regije nausnica, brade, oko areola dojki, grudi, središnja linija trbuha, glutealni predeo i gornja trećina butina sa unutrašnje strane. Ovaj poremećaj može nastati zbog nekoliko vrsta  endokrinih poremećaja koji dovode do višeg nivoa androgena ili do prekomerne osetljivosti folikula dlake na normalan nivo androgena (testosteron).

Hipertrihoza je poremećaj koji označava prekomerni rast androgen-nezavisnih dlaka, pri čemu su one duže i deblje nego normalno. Može biti kongenitalna (nasleđuje se autozomno-dominantno) ili stečena. Stečene hipertrihoze mogu nastati kao poremećaj lučenja žlezda, korišćenja određenih medikamenata,  biti simptom raznih bolesti, nastati ne mestima hroničnih nadražaja, posle jakog sunčanja ili lokalne terapije. Za stečene hipertrihoze je karakteristično da se dlake povlače po prestanku dejstva uzročnika. Lasersko uklanjanje dlaka se primenjuje kod naslednih hipertrihoza.

Pseudofolliculitis barbae  nastaje kada se dlaka pri rastu kovrdža i tada dolazi do brojnog urastanja, što dovodi do iritacije kože,pojava papula i pustula. Vremenom može doći do pojave pigmentacija i ožiljaka na tim mestima. Najčešće su zahvaćene regije koje se briju, pazuh ili bikini zona kod žena, a kod muškaraca donji deo vrata. Laserska epilacija je najefikasnija kod rešavanja ovog poremećaja, jel osim što otklanja neželjene dlake na mestima hronične inflamacije, dovodi i do lečenja papula i pustula, značajnog unapređenja teksture kože i postinflamacione hiperpigmentacije.

Keloidalne akne vrata karakterišu se folikularnim papulama i hroničnim plakovima na zadnjoj strani vrata u predelu rasta kose. Često dovode do keloidnih zadebljanja kože i trajnih ožiljaka.

U ranoj fazi razvoja ovih akni laserska epilacija je najefikasnija jel uništava dlake koje se nalaze unutar lezije, odlaže rast nove kose i samim tim novo ožiljavanje.

Uputstva za lasersku epilaciju

Potrebno je da dlaka nije čupana iz korena 3-4 nedelje pre tretmana. Dlaka se može brijati, skidati depil kremom ili skraćivati makazama. Ne smeju se koristiti izotretinoini, fotosenzitivni lekovi ili preparati (retinolske kreme, jaki vitaminski kompleksi…). Trudnice i pacijenti sa epilepsijom nisu kandidati za lasersku epilaciju.

Ponašanje nakon tretmana

Koža nakon tretmana može biti blago otečena i crvena, najčešće do sat vremena, a najduže 2-3 dana. Narednih par dana ne smeju se koristiti jaki hemijski i mehanički iritansi. Dlake se ne smeju čupati iz korena sve do kraja laserskih tretmana.

Mogući neželjeni efekti

Produženo crvenilo koje traje par dana je najčešći neželjeni efekat i može trajati 2-3 dana. Promena boje kože u smislu hiperpigmentacije ili hipopigmentacije, bol tretirane regije, pojava krasti, opekotine i ožiljaka.

Sami neželjni efekti se mogu izbeći ukoliko se koriste kvalitetni laseri, na kojima rade obučeni lekari.

Na samom pregledu potrebno je da je dužina dlake 1mm iznad kože.

Povezane vesti