Zaglavlje

Petni trn

Petni trn

Kako nastaje petni trn?

Petni trn može da se javi kao posledica taloženja kalcijumovih soli. Pomaže i fizikalna terapija, koja uključuje i vežbe istezanje mišića zadnje lože potkolenice. Ako ujutru ne možete da stanete na jednu ili na obe noge od bola u peti, moguće je da u njoj imate koštani trn. Ova promena nastaje višegodišnjim taloženjem kalcijumovih soli na takozvanoj „plantarnoj tetivi“, inače često podležnoj povredama. Sindrom bolne pete se uglavnom javlja posle 40. odnosno 45. godine i nešto češće kod žena. Obično se otkriva usput, pri nekom drugom rendgenskom pregledu stopala.

Bol koji izaziva petni trn je prilično iscrpljujuć i remeti normalno svakodnevno funkcionisanje.

Šta je petni trn?

petna bodljaPetni trn (petna bodlja ) – Calcar calcanei – je izbočenje na petnoj kosti najčešće prema dole, smatra se da je to reaktivno stvaranje kosti usled hroničnog mehaničkog preopterećenja i koja se nadraživanjem prilikom hodanja upali i tada izaziva bol. Javlja se češće kod starijih osoba i osoba koji zbog profesije kojom se bave puno stoje. Karakteriše ga jak bol u sredini pete, koji ne dopusta opterećenje pete.

Bolni simptomi se javljaju kod prvih koraka nakon spavanja ili predugog sedenja, pojavljuju se u oblasti pete ili na njenoj unutrašnjoj povrsini.

Petni trn nastaje kada postoji dugotrajno oštećenje ili iritacija plantarne fascije (tetive) na donjem delu stopala, koja se proteže od pete do prstiju, a zadužena je za održavanje svodova stopala i amortizaciju hoda. Kalcifikat pritiska meko tkivo i uzrokuje bol u peti čiji intenzitet varira u zavisnosti od faze bolesti.

Sudeći po statističkim podacima, petni trn se češće javlja kod žena i gojaznih ljudi, te kod osoba čiji posao zahteva dugo stajanje ili hodanje po tvrdoj podlozi, mada neretko pogađa i sportiste.

Posebnom riziku izložene su osobe čiji su mišići potkolenice skraćene, a Ahilova tetiva nefleksibilna, mada ovo bolno stanje mogu uzrokovati i ravna stopala kao i visok ris.

Petni trn – simptomi

Bolest petni trn razlikuje 3 faze:

  • Akutnu – U akutnom stadijumu bol u peti je najintenzivniji i obično se javlja naglo, pa osnovnu terapiju predstavljaju hladne obloge i mirovanje.
  • Subakutnu – Subakutnu fazu karakteriše bol u peti prilikom hodanja uz nešto manji intenzitet  koji je prisutan i nakon dužeg  stajanja, ili kada se posle dužeg sedenja naprave prvi koraci, ali i ujutru, po ustajanju.
  • Hroničnu fazu – Hronični oblik bolesti razvija se postepeno, kao rezultat neadekvatne terapije ili potpunog izostanka lečenja a prepoznaje se i po bolovima u peti tokom hodanja, čiji se intenzitet ne smanjuje tokom dana.

Lečenje

Shockwave terapija za petni trnBoli u peti se leči najvećim delom u 95 % slučajeva neoperativnim putem – fizikalnom terapijom. Najdelotvornija i najmodernija terapija za bolove u peti i terapija koja jedina dovodi do potpunog izlečenja jeste Shock Wave terapija radijalnim udarnim talasima (ESWT).

Efekti Shockwave terapije:

  • smanjenje bola
  • ubrzanje metabolizma
  • poboljšana krvna cirkulacija (neovaskularizacija)
  • smanjenje kalcifikata
  • smanjenje mišićne napetosti
  • bolja pokretljivost
  • efekti na vezivno tkiva

Narodni lekovi

Lupkanje i trljanje

Najjednostavniji način liječenja je da lagano, mnogo puta lupkate petom po podu, što poboljšava cirkulaciju krvi i metabolizam kalcijuma. Možete lagano trljati petu o tepih,  što takođe poboljšava  cirkulaciju krvi i mehanički deluje,  razgradjujući petni trn.

Obloge od krompira

Treba oprati krompir i narendati ga zajedno sa ljuskom. Smesu staviti na gazu i pricvrstiti na bolno mesto. Umotati najlonskom kesom i obuti na noge carape. Ostaviti da deluje tokom noći, a ujutru isprati mlakom vodom. Ponavljati najmanje sedmicu dana.

Obloga od crne rotkve

Narendati crnu rotkvu, priviti je na petu kao oblogu i ostaviti da deluje preko noći. Ujutru isprati toplom vodom. Ponavljati postupak najmanje sedam dana.

Obloga od meda i soli

Pomesajte med i so u istoj proporciji (1:1) i obilno namazite bolno mesto. Od gore staviti komadic gaze, zalepiti flasterom i umotati najlonskom kesom. Obuti carape i prespavati u njima. Možete koristiti i samu so tako što zagrejete u rerni ili tiganju šaku soli, pa sipate u platnenu vrećicu, priviti na bolno mesto i ostaviti da deluje sve dok se ne ohladi. Ponavljati deset dana.

Obloga od šargarepe

Sitno narendajte šargarepu i stavite na celofan, pa zavežite oblogu tkaninom ili zavojem da ostane na peti preko noći. Peckaće vas, ali će vam pomoći, pa zato izdržite. Posle više ovakvih obloga oslobodićete se petnog trna.

Iako postoje i razni drugi narodni tretmani, ovi se smatraju najefikasnijima, te predlažemo da ih probate.

Povezane vesti