Zaglavlje

Proliv i druge bolesti creva

Proliv i druge bolesti creva

Proliv i retka stolica

prolivUzima se klizma od 15 grama samljevenog semena od žutilovke svinjduše (Trigonella Foenum graecum) i 125 grama lišća od divizme (Verbascum Thapsus) i prelije s pola litre vode te ostavi pola sata poklopljeno da se pari. Nakon toga doda se dobro izmućeni žumanjak. Ova se klizma može i 3 puta dnevno uzeti. Za klizmu koja treba u crevima ostati uzme se četvrt litre hladne vode.

Kolika – grčevi u crevima

grcevi u crevimaKomorač (Foeniculum officinale) je vrlo dobar lek za bolesti koje nas često pohađaju kao kolika (grčevi u crijevima) i njoj slične bolesti. U slučaju takve bolesti uzme se brzo jedna kašika komorača i prokuva u mleku 5 do 10 sekundi, pa se onda daje bolesniku tako vruće da pije koliko najviše vruće može podneti.

Cvatuća biljka majčina dušica (Thymus serpyllum) s lišćem upotrebljava se kao dobar lek protiv kolike i grčeva, a posebno dobro čini kada se ta biljka stavi u vodu u kojoj se kupamo.

Bolest creva

Kada se ima bolest crijeva, uzme se 10 g mladog hrastovog lišća, 10 g bokvice (Plantago major), 6 g komonjike (Artemisia vulgaris), 6 g češljuge (Cnicus benedictus), 6 g kunice (Achillea Millefolium), 6 g kantarije (Erytraea Centaur), 4 kašike meda na tri četvrt litre vina, 12 sati potopiti, 10 minuta kuvati i 10 minuta dobro poklopljeno pariti. Ujutro natašte uzme se mala šolja tog čaja i naveče pre spavanja jedna mala šolja toplog, a preko dana svakog sata po kašika hladnog. Svaku veče na trbuh i želudac stavljaju se dobro topli oblozi od sirćeta i odvara od trine po pola ili s odvarom zelenih omorikinih češera.

hrastovo lisceZa dugotrajnu bolest u crevima treba uzeti: 10 g mladog hrastovog lišća, 6 g bokvice (Plantago lanceolata), 10 g češljuge (Cnicus benedictus), 10 g slatkog anisa (Pimpinella anisum) i dve kašike meda s 1 i pola litre vode. Ostaviti 12 sati potopljeno, u istoj vodi prokuvati i ostaviti još 10 minuta na toplom mestu. Ovog čaja treba svaku veče po jednu šolju dobro mlakog popiti, a tokom dana svaki sat po jednu kašiku. Svaku veče na trbuh staviti dobro topao oblog od pola vinskog sirćeta i pola vode ili od odvara iz trina. Hladno piće ne treba piti, jesti dobro kuvanu pšenicu, riža na mleku, ječmenu kašu, palentu (pura, žganci), od mesa piletinu, teletinu, jagnjetinu, i to dobro kuvano i nemasno. Od voća treba jesti kuvane, suve šljive, kruške i jabuke kuvane i pečene. To se čini tri meseca.

 

Povezane vesti