Zaglavlje

Spušteni bubreg – natroptoza

Spušteni bubreg – natroptoza

Šta je to spušteni ili lutajući bubreg?

Bubreg koji se otkačio od svoje veze i zauzeo nenormalno nizak položaj.

Kakvi su simptomi spuštenog bubrega?

Ukoliko simptomi uopšte postoje, sastojaće se od bola u krstima i trbuhu. Uvijanje izlaza iz bubrega može uticati da se oteža slobodno isticanje mokraće. To može dovesti do takozvane »bubrežne krize« sa napadima jakog bola tipa kolike u predelu bubrega.

Ova bolest dolazi većinom kod starijih žena ili kod vrlo mršavih osoba zbog teškog dizanja. Svako veče treba na leđa, slabine i bokove stavljati oblog od ilovače razmućene s pola vinskog sirćeta i pola vode, suvim i toplim previti. Sedmično treba uzeti 2 do 3 hladne polukupke s pranjem leđa 8 do 10 sekundi i 2 do 3 puta treba polevati kolena, bedra i leđa 6 do 8 sekundi. Nakon polukupke ili polevanja ide se odmah u krevet i dobro se pokrije 1 do 1 i po sat.

Sedmično neka se uzima dva puta topla kupka u velikoj kadi od 28°C s odvarom od trina ili slame od zobi, 3 kg na 10 litara vode. Ovo treba tri sata kuvati i vodi za kupku pridodati.

Svako jutro se treba potpasavati ili nositi poseban povoj. Na stolicu neka se posebno pazi. Hrana treba biti više lagana, ali krepka. Meso jagnjeće, pileće ili teleće, pa kuvana pšenica, raž, ječam i zob prekrupa, puno mleka, oraha i voća.

Povezane vesti