Zaglavlje

Upala dušnika – bronhitis, bronhalni katar

Upala dušnika – bronhitis, bronhalni katar

Upala dušnika – bronhitis nastupa sa žmarcima i potpunom klonulošću, kašljem s teškim izbacivanjem sluzi, pojačanim pulsom, lupanjem srca, teškim disanjem, strahovanjem, napadima kao da će se bolesnik ugušiti, navalom krvi u glavu, slabim apetitom, više puta i povraćanjem. Uzrok su upala sluznice u dušniku, zbog nahlade ili hladnog pića, zadržavanje u pregreanim, neprozračenim i prašnjavim prostorijama, udisanje škodljivih gasova i pare.

Bolest počinje najčešće posle gripa ili kijavice. Klice koje se i inače nalaze u nosu i grlu zdravog čoveka, u vreme zaraze ili slabljenja organizma, počinju više da se razmnožavaju i izazivaju bolest. Kašalj i bronhitis češće se javlja kod male dece jer su manje otporna i češće podležu vremenskim promenama.

Nijedan se katar ne sme zanemariti i čekati da sam od sebe prođe. Kod katara mora se odmah pristupiti lečenju, jer zastareli i zanemareni katar vodi tuberkulozi.

Zvanična medicina

bronhijeU lečenju hronične opstrukcijske bolesti pluća postoji određena metodologija rada i principi izbora lekova i metoda lečenja. Pre svega, neophodnoje postaviti tačnu dijagnozu osnovne bolesti, zatim utvrditi da li je bolest u stabilnom stanju ili akutnom pogoršanju, otkriti uzrok pogoršanja, postoje li prateće komplikacije (pneumotoraks, pneumonija, plućna embolija i sl.), ima li pridruženih bolesti, i proceniti stepen oštećenja plućne funkcije (spirometrijsko ispitivanje, merenje otpora, telesna pletizmografija, difuzijski kapacitet, određivanje respiracijskih gasova u arterijskoj krvi i sl.).

Tek nakon detaljnog pregleda i ispitivanja pristupa se medikamentnom i drugim oblicima lečenja. Osnovni ciljevi lečenja su otkrivanje simptoma i ponavljanih pogoršanja, očuvanje optimalne funkcije pluća kako u neposrednoj tako i u udaljenoj perspektivi, poboljšanje aktivnosti vezanih za svakodnevni život i popravljanje kvaliteta života. Međutim, malo je terapijskih opcija za koje je utvrđeno da sprečavaju nastanak hronišnog bronhitisa ili usporavaju gubitak plućne funkcije. Zbog toga, osnovna preventivna mera ostaje borba protiv pušenja. Upotreba bronhodilatatora dovodi do popuštanja spazma bronhija, što za posledicu ima povećanje protoka vazduha kroz disajne puteve i smanjenje osećaja dispnoje.

Savremeni moćni razvoj farmakologije i industrijske proizvodnje lekova podstiče porast tretmana lekovima. Jednostavnost primene, dostupnost i brz efekat daju prioritet farmakoterapiji. Međutim, zajedno sa njihovim terapeutskim efektom, lekovi mogu da prouzrokuju patološka stanja povezana sa neželjenim dejstvima lekova. Mnoge alergijske reakcije i autoimuni procesi su uzrokovani lekovima. Osim toga, tretman lekovima ne obnavlja telesni odbrambeni mehanizam. Ova tačka posmatranja utiče na lekare da se vrate iskustvu prirodnih isceljujućih faktora i da nastave istraživanja kako bi otkrili prirodne metode lečenja.

slana-sobaKlinički izveštaj pokazuje da se stanje kod 85% pacijenata sa blagom (umerenom) astmom, 75% sa jakom bronhijalnom astmom, 98% sa hroničnim bronhitisom i cističnom fibrozom poboljšava nakon Terapije solju. Pacijenti su bili kontrolisani 6 do 12 meseci nakon prvog tretmana Terapijom solju.

Narodni lekovi

Kod ove bolesti treba dnevno glavu i usta dva puta 15–20 minuta pariti na odvaru od kamilice ili trina. Nakon parenja glavu povezati, a telo brzo sirćetenom vodom oprati.

Oko vrata treba staviti oblog od pola vode i pola sirćeta ili ilovače sa sirćetom i vodom razmućene. Ako bolesnik ima i povišenu temperaturu, onda treba u krevet leći i staviti oblog preko leđa, ramena i prsiju od pola sirćeta i pola vode. Oblog se suvim i toplim previje i ostavi 1 i po do 2 sata, 2–3 obloga dnevno. Ako nema temperature, onda uveče pre leganja u krevet jedan minut po vodi hodati i 3–4 večeri oblog od sirćeta i vode preko leđa, ramena i grudi stavljati. Ako bolesnika trese groznica (studen), onda mu treba staviti vrući oblog sa odvarom od trina.

Dnevno treba uzeti 2–3 kašike čistog maslinova ulja i popiti 3–4 šolje čaja u manjim obrocima svako pola do jedan sat.

Za čaj se uzme po 5 g divizme, cveta i lišća od podbela, bokvice, kadulje, sljeza i korena od gaveza (Symphytum officinale) na pola litre zdravog vina i četvrt litre vode i tri kašike meda, 15 minuta kuvati i 20 minuta pariti.

Treba uzimati hranu laganu, više mlečnu. Meso pileće, jagnjeće i teleće i dosta kuvanog voća. Na stolicu treba paziti da je u redu, eventualno se pomoći klizmom.

Inhalacija kamilicom

inhalacija kamilicomPriprema: Puna šaka kamilice u poklopljenom loncu sa vodom greje se do ključanja. Zatim se bolesnik i lonac pokriju jednim čaršavom ili velikim peškirom i bolesnik sam, dižući s vremena na vreme poklopac, polako pušta paru iz lonca i udiše je toplu kroz nos i usta”…toplu, ne vrelu!

Nauka je pronašla da kod običnih oboljenja gornjih disajnih puteva ponekad više vrede sredstva koja razmekšavaju sluz od sredstava koja kao anliseptici uništavaju bacile.

Različiti čajevi

LJUBIČICA – VIOLA ODORATA
Čaj: 10 grama ljubičice na litru vode. Popari se i ostavi poklopljeno 10-15 minuta, procedi, zasladi se medom i pije.

DESPIK – LAVANDULA VERA – Deluje protiv nadražaja u dušniku pa prema tome kao umirujuće sredstvo u slučaju bronhitisa.
Čaj: 10 grama biljke na 200 grama ključale vode. Pije se po 4 šolje dnevno.

PODBEL – TUSSILAGO FARFARA – Dobar je za bolesnike kojima je posle gripa ostalo zapaljenje u dušniku, a isto tako i kada šlajm sazri i ima ga u izobilju.
Čaj lista: Kašičica lista kisne pola sata u šolji kipuće vode. Pije se tri puta dnevno po puna usta i pola šolje pre spavanja.

OMAN – INULA HELENIUM – Koristan je posle gripa kada postoji kataralni kašalj sa obilnim lučenjem sluzi. Daje se kao čaj: Uzima se 10 grama iseckanog korena na 200 grama ključale vode. Ostavi se da kisne pola sata. Pije se na svaka 2 sata po kašičica.
Tinktura: Uzme se 100 grama korena i prelije sa pola litre 70% apotekarskog alkohola (7 delova čistog alkohola: 3 dela destilovane vode). Ostavi se da se ekstrahuje dvadeset dana, a zatim uzima po 30 kapi dnevno na kocki šećera. Najpogodnije je tri puta po 10 kapi, na kocki šećera.

BLAGOVANJ, MILODUH – HYSSOPUS OFFICINALIS Smatra se da ima svojstvo da čisti pluća od svake nečistoće, kaže doktor Gostuški.
Čaj: Uzme se 4 grama miloduha na šolju ključale vode. Pije se 2-3 šolje dnevno.
Alkoholatura: Šaka biljke prelije se litrom komovice i ostavi da stoji na toplom uz češće mešanje dvadesetak dana. Uzima se 10-30 kapi dnevno najbolje u tri doze, u čašici vode.

OČAJNICA – MARIBIUM VULGARE – Doktor Gostuški: “Ova biljka ima osobinu da menja sastav same sluzokože. Razdvaja sluz i ubija bacile na sluzokoži, te pomaže izbacivanju sluzi. Zahvaljujući toj osobini nema zastoja šlajma u plućima a time ujedno prestaje i kašalj.
VINO: Uzme se 60 grama očajnice i potopi u litri gustog vina i to ostavi da kisne nedelju dana. Obolelom se daje 100-150 grama.

DIVIZMA – VERBASCI FLOS – Ovu biljku doktor Gostuški naziva “šlajm liferant”. Za čaj se upotrebljava cvet.
Čaj: Uzima se 10 grama suvog cveta na litar ključale vode. Treba procediti kroz platno zbog malja. Lišće se upotrebljava spolja, popareno kao kataplazma, odnosno oblog kao razmekšavajuće sredstvo ili tinktura.

BULKA – PAPAVER RHOEAS – Upotrebljava se za stišavanje kašlja kod dece i osetljivih osoba.
Čaj: Doza je koliko se uhvati između dva prsta na šolji ključale vode.

BOSILJAK – OCIMUM BASILICUM – Uzme se kašika bosiljka i kašika meda i prelije sa 300 grama ključale vode. Ostavi se poklopljeno 10 minuta i procedi. Pije se po 3 šolje dnevno. Terapija traje do ozdravljenja.

ŠIPAK – FRUCTUS CYNOSBATI – Pola kilograma sveže ubranih i dobro opranih šipuraka divlje ruže popari se u posudi od emajla sa 2 litre vode i kuva na tihoj vatri još 15-20 mmuta. Ne sme da vri da se ne uništi vitamin C. Skuvani šipak stavi se u misker i lagano miksira dok se ne dobije kompaktna masa.
Uzima se: Jedna do dve kašike toliko često koliko je potrebno da se umire bronhije i spreči kašalj. Dodatkom meda ili sirupa dobija se prijatan osvežavajući napitak.

SUNCOKRET – HELIANTUS ANNUS – Postupak pripreme leka: Pola šolje semena suncokreta, pola šolje lišća suncokreta i četvrt litre vode kuvati dok ne provri. Masa treba da postane kompaktna. Skloniti sa vatre, dodati sok od limuna, pola šolje meda i 2 šolje jakog ruskog čaja. Pije se često po 2 kašike. Otklanja: kašalj, pročišćava bronhije, smiruje kod svih vrsta nervnih bolesti.
Svo navedeno bilje ima u sebi sluzi i slične mucilaginozne materije, etarska ulja antiseptične moći i druga korisna jedinjenja.

VRBENA – VERBENA OFFICINALIS
Alkoholatura: U pola litre jake komovice stave se dve kašike sitno iseckane vrbene i ostavi da stoji nekoliko dana. Procedi se i uzima protiv kašlja i katara po 15 kapi u malo vode više puta dnevno.

Povezane vesti