Zaglavlje

Upala slepog creva

Upala slepog creva

Upala slepog creva (crvuljka) pogađa podjednako i muškarce i žene i to najviše u dvadesetim i tridesetim godinama. Nešto su pošteđeniji najmlađi u prvim godinama života i stari, ali pošto ga izaziva taloženje “zalutale” hrane ili pad imuniteta zbog raznih bolesti, niko nije sigurno pošteđen od ovog oboljenja.

Komplikacije sa crvuljkom uzrokuju različite simptome. Ako se ne dijagnostikuje na vreme, često dolazi do gangrene, pucanja i sepse. To nije beskoristan organ, kako se uglavnom misli.

Iznenadni bolovi u gornjem delu trbuha, i to pre svega u predelu želuca, retko navode na pomisao da se radi o slepom crevu. Tek kada se posle nekoliko sati ili dana, bolovi premeste u donji desni deo trbuha, većina ljudi posumnja na upalu ovog zakržljalog organa.

Slepo crevo, odnosno crvuljak, po definiciji nema neku posebnu funkciju. Ne učestvuje u procesu varenja i resorpcije kao drugi organi, ali s obzirom na to da je evolutivno opstalo do danas, možda to stanovište i nije sasvim tačno. Slepo crevo se uliva u početni deo debelog creva, a ako tokom života nema upala, na kraju atrofira. Kada je reč o upalama, one su izazvane pritiskom sadržaja debelog creva. Dešava se i da deo nesvarene hrane ili neformirane stolice iz debelog dospe u slepo crevo, dovede do zagušenja, a potom i reakcije tkiva u zidu, koje su ispoljene upalnim procesom.

Simptomi upale slepog creva

mesto bola upale slepog crevaOsim bolova, koji su sve intenzivniji kako upala napreduje, dolazi i do pojave mučnine, česte i meke stolice i povišene telesne temperature. Ukoliko se ništa ne preduzme, bolovi postaju nepodnošljivi, zatim naglo prestaju, a potom se iznenada ponovo javljaju zahvatajući veći deo trbuha. Ovi ponovljeni, još jači bolovi, ukazuju na nastanak gangrene i pucanje crvuljka. Nije pravilo da je bol uvek raširen po celoj trbušnoj duplji. Ukoliko se dogodi da okolni organi ograde mesto pucanja, bol je lokalizovan. Ukoliko se to ne desi, upala sa gnojnim procesom može da zahvati veći deo ili čak celu trbušnu duplju. Ako se upala proširi svuda, onda je reč o difuznom peritonitisu, koji se nekada prenosi i na okolne organe. Može doći i do generalizovane reakcije organizma, poznate kao sepsa.

Prirodno lečenje upale slepog creva

Kod upale slepog creva oseća se bolno bodenje s desne strane u trbuhu, posebno kada se desnom nogom pomakne; dalje se pati od mučnine. Dolazi od neuredne stolice, naslaga tvrde izmetine, ili kada se proguta koštica od naranče, limuna, trešnje, šiljaste koštice, a i dlaka od četkice za zube, te zbog nahlade zbog čega dolazi do upale i gnojenja sluznice u crevima.

Kada se oseti takva bol, treba odmah uzeti do četvrt litre čistog ulja. Ko ne može piti ulje, neka rukom stisne nos, lako će ga uzeti i odmah neka proguta kašiku soka od limuna da očisti usta. Bolesniku treba dati i 2–3 klizme uzastopce s mlakom vodom i malo sapuna. Ako nema temperature, treba na trbuh stavljati tople obloge od sirćeta i vode, ili kuvanog lanenog semena i menjati ih svakih 20 minuta, dok bol ne umine. Ne prijaju li bolesniku topli oblozi, stavljaju mu se hladni od ilovače razmućene s sirćetom i vodom. Ti hladni oblozi stavljaju se bolesniku i onda kada temperaturu ima. Isprva, dan-dva, menjaju se čim postanu vrući, a kasnije se po 2 sata ostavljaju. Svaki dan dati bolesniku 4–6 kašika ulja i svaki sat po kašiku čaja od 6 grama cveta od crnog trna (Prunus spinosa), 6 grama krkavine (Rhamnus frangula), 6 g kantarije (Erythraea Centaur), kadulje 6 grama (Salvia officinalis) i 4 male kašičice samljevenog kumina (Carum carvi) u litru vode, kipućom vodom preliti i 10 minuta kuvati, procediti i pridodati 3 kašike meda i ponovno dobro provuhati. Nakon 3 dana promeniti čaj, i to uzeti 10 g lišća od kupine (Rubus fruticocus) i pola grama praška od aloje (Aloe vulgaris) na pola litre vode, vrućom vodom preliti i prokuvati. Tog čaja daje se svako dva sata po jedna kašika, i to toplog, dva dana, a onda se opet uzima prvi čaj. Na noge treba stavljati tople obloge, vruć crep ili vruće boce (boce se napune vrućom vodom).

Prva 3–4 dana osim ulja i čaja ne treba ništa za jelo dati, a posle pomalo mleka i pasirane supe od ječma ili riže. Bolesnik mora mirno ležati osam do četrnaest dana i strogu dijetu držati.

Čemu služi slepo crevo

Iako je zakržljali organ, slepo crevo nije beskorisno. Naziv nije dobilo zato što je bezvredno, kako nedovoljno upućeni misle, već zato što zbog svog skrajnutog položaja ne učestvuje u procesu varenja hrane. Nova saznanja pokazuju da se u slepom crevu nalaze folikuli u kojima se stvaraju imunoglobulini važni za imunitet.

Imunološku odbranu organizma od različitih stranih uticaja, odnosno antigena obezbeđuju različiti organi. Među njima značajnu ulogu ima limfni aparat digestivnog trakta, u čijem je sastavu, iako bez funkcije za varenje, i slepo crevo. Upravo u limfnim folikulima slepog creva i drugih organa za varenje stvaraju se zaštitni imunoglobulini, od kojih su posebno važni IgG i IgA.

operacija slepog crevaImunoglobulini su molekuli belančevina, poznati i kao antitela, sa osnovnom ulogom da nešto strano što dospe u organizam, presretnu i unište. Spajaju se sa antigenima koji su štetni za organizam, kao što su grinje, virusi, bakterije, paraziti, lekovi, polen i odstranjuju ih. Imunoglobulini omogućavaju odbranu digestivnoj flori od antigena koje unosimo hranom ili lekovima.

S obzirom na to da ima veliki značaj u proizvodnji zaštitinih imunoglobulina, slepo crevo treba ukloniti samo onda ako postoji precizno uspostavljena dijagnoza upale. U protivnom, velika je šteta izvaditi ga, što se često dešava kada se kod žena zameni dijagnoza sa upalom desnog jajnika.

Povezane vesti