Zaglavlje

Bubrežni katar

Bubrežni katar

kravojac-pirevina-siviz-zubac-troskotZa ovu bolest treba piti tri meseca čaj od po 50 g korena koprive, korena belog sljeza, korena bazge, korena kravojca (zvanog još i pirevina, šiviz, zubaca, troskot – Angelica sylvestris) i korena od pirike puzave (Agropyrum repens) na 1 i po litar zdravog vina. To se 12 časova potopi i pola sata sasvim kuva na tihoj vatri te još dva sata na istom mestu pari i procedi u čiste boce i dnevno po 3 male šoljice popije, jedan natašte, drugi pred ručak i treći pred večeru.

Preko dana mesto svakog drugog pića za žeđ i bez žeđi treba piti svaki sat po 1 kašiku čaja od 20 g lišća od koprive, 20 g istucanih bobica od smreke, po 10 g od maćuhice, bogorodičine trave dobričice, krike, kunice i lišća od bazge na 1 litar vode, 12 časova se potopi, 5 minuta kuva i 10 minuta pari. Kada bolovi nastupe, napariti se 20 do 25 minuta na 5 dag preslice koja se četvrt sata kuva s tri litre vode. Posuda se stavi u dečji stalak ili dubak, bolesnik sedne i dobro se pokrije, nakon toga treba odmah u krevet leći i gledati da se dobro oznoji. Za znoj neka se popije 1 šolja dobro toplog čaja od kore crnog ribiza, zvanog i svib (Ribes nigrum), 10g ove kore kuva se s četvrt litre crnog vina 15 minuta i kipućom vodom prelije preko 10g cveta od bazge i ostavi na vrućem mestu još 10 minuta poklopljeno. Kada nastupi znoj, treba bolesnika s mirom pustiti 2 do dva i po sata, a nakon toga mlakim sirćetom i vodom brzo oprati. Sedmično uzeti 2 do 3 hladne polukupke s pranjem leđa 8–10 sekundi. Dnevno treba telo prati sirćetom i vodom, a 1 do 2 sata kasnije uzeti polukupke od 10 sekundi, s pranjem leđa sirćetom i vodom te ponovno jedan sat u krevet leći.

Pre spavanja po vodi hodati jednu minutu. Treba osobito paziti da je stolica uredna. Jesti treba više mlečna jela, kuvanu pšenicu, ječam, prekrupu od zobi, kiselo mleko, mesa vrlo malo i to samo pilećeg ili kuvanog janjećeg. Voće: jabuke, jagode, trešnje, borovnicu, brusnice.

Povezane vesti