Zaglavlje

PRP terapija

PRP terapija

Ne idite pod nož, ovako je lakše i bolje!

Medicina svakim danom napreduje i svakodnevno se pojavljuju nove regenerativne procedure kojima je moguće izbeći hirurške zahvate. Pacijenti koji pate od hroničnog bola u zglobovima, osteoartritisa, povreda tetiva, degenerativnih oboljenja zglobova i hrskavice sada mogu u većini slučajeva izbeći hirurške zahvate i svoje probleme rešiti primenom PRP terapije.

PRP-terapija-kolenaOzbiljnije pominjanje ove metode u medijima je počelo nakon neverovatnog oporavka Rafela Nadala od povrede kolena i ponovnog osvajanja vrha ATP liste. Pored Rafaela Nadala, svoj povratak na teren uz primenu PRP terapije ostvario je i poznati igrač golfa, Tajger Vuds.

Šta je PRP terapija?

PRP terapija ili terapija plazmom bogatom trombocitima, predstavlja jedinstven metod korišćenja sopstvenih potencijala organizma u cilju regeneracije, odnosno, obnavljanja tkiva.  Krvne pločice ili trombociti (engleski „Platelets“) ubrzavaju proces zarastanja tkiva. Koristeći krv pacijenta, posebnim metodama izdvajaju se trombociti (krvne pločice) koje se potom ubrizgavaju na povređeno mesto. Kako bi se obezbedilo ubrizgavanje na tačno željeno mesto koristi se ultrazvuk koji omogućuje lakše i preciznije određivanje mesta za ubrizgavanje.

Trombociti nakon ubrizgavanja oslobađaju supstance (Faktori rasta) koje potpomažu proces zarastanja i zaceljenja. Koncentracijom trombocita na jedno mesto povećavamo količinu supstanci koje utiču na rast i potpomažu proces zarastanja.

Kako bi se ubrzali i poboljšali već odlični rezultati koji se postižu primenom ove metode, izdvojena krvna plazma se obogaćuje hijaluronskom kiselinom koja je glavni deo sinovijalne tečnosti zglobova. Time dobijamo takozvani CELULAR MATRIX kojii omogućava još efikasniju regeneraciju tkiva. Detaljnije o Celular Matrix PRP terapiji saznajte ovde.

Kod kojih oštećenja i povreda se primenjuje?

PRP-terapija-ramenaPRP terapija ima široku primenu u medici kod stanja u kojima je potrebno ubrzati obnavljanje oštećenog tkiva:

 • Povrede muskuloskeletnog sistema odnosno, povrede mišica, ligamenata, tetiva
 • Degenerativne promen na zglobovima, kukovima, kolenima, skocnim zglobovima
 • Lečenje hroničnih rana,
 • Estetskaj medicina

Kako se izvodi PRP terapija?

prp-odvajanje-plazmePacijentu se iz vene uzima 10-40 ml pune krvi, koja se specijalnom metodom prerađuje da bi se izdvojila određena, potrebna količina trombocita. Dobijeni produkt se injekcijom ubrizgava na ranije definisano obolelo ili povredjeno mesto. Cela procedura traje od 15 do 30 minuta i spada u veoma bezbedne intervencije.

Kada se PRP terapija ne sme primenjivati?

Ovu procedure treba izbegavatu u slučajevima kad je pacijent oboleo od nekih akutnih infektivnih stanja, malignih oboljenja ili oboljenja krvi.

Zdravstveni Saveti vam preporučuju da o PRP terapiji i njenim blagodetima, kao i tome gde i kako se najbolje lečiti, saznate na:

OVOJ STRANICI

Povezane vesti

2 komentara

 1. Zorica

  Dobar dan

  Gde se primenjuje PRP terapija. Ako je moguce neki kontakt
  Hvala Pozdrav

  1. Zdravstveni Saveti

   Poštovana Zorice,

   u ovom konkretnom slučaju smo proverili kako se terapija obavlja u poliklinici Galetić u Novom Sadu, jer oni upotrebljavaju i hijaluronsku kiselinu kao dodatak plazmi, dok to nije slučaj baš sa svim klinikama. Za terapiju nije potrebno bolničko lečenje, odnosno višednevni boravak, nego se sve obavlja u jednom danu.

   Dodatne informacije i kontakt podatke imate na kraju teksta, na plavom linku gde kaže: “OVOJ STRANICI”.

   Hvala Vam na interesovanju!

   Srdačan pozdrav,
   Zdravstveni Saveti

Komentari su zatvoreni.