Zaglavlje

Šta treba da znate o akupunkturi?

Šta treba da znate o akupunkturi?

Osnovne činjenice o akupunkturi

Svetska zdravstvena organizacija je još 1979. godine priznala akupunkturu kao metod lečenja više od pedeset različitih vrsta bolesti. Tome su predhodila ozbiljna klinička i laboratorijska ispitivanja kako bi se dokazalo da akupunktura zaista leči. Ona je deo stare Kineske medicine gde se tanke iglice zabadaju u speficicne tačke na telu i potpuno je prirodan način lečenja. Iako je kod nas doživela bum tek pre tri decenije, Kinezi se ovom metodom služe već skoro 5000 godina.

Kako akupunktura funkcioniše?

Skeptici kažu da akupunktura deluje kao placebo jer ljudi žele da veruju da im je bolje. Međutim, dokazano je da to nije tačno. Tanke iglice, debljine vlasi kose, koje se ubadaju u tačno određene tačke na telu dovode do uspostavljanja ravnoteže enegije koja struji kroz naš organizam. Neometano strujanje energjije u našem organizmu mogu da poremete spoljašnji (virusi, bakterije..) i unutrašnji faktori (stres, tuga, bes..). Kada se to dogodi postajemo podložni razvijanju raznih bolesti. Akupunktura je prirodan i najbezbolniji način da se protok energije vrati u normalu.

Koje bolesti leči akupunktura?

Poprilično je veliki spisak bolesti koje se leče akupunkturom. Najčešće su to bolesti koštano-mišićnog sistema i veoma često se koristi uz fizikalnu terapiju kako bi se postigli što bolji rezultati. Navešćemo samo neke od bolesti koje se leče akupunkturom:

 • glavobolje/migrene
 • cervikobrahijalni sindrom
 • Išijas
 • „teniski“ lakat
 • bol lumbosakralnog područja
 • spazam jednjaka
 • gastritis
 • akutna upala sinusa
 • akutni bronhitis
 • Astma
 • upala desni

U zadnjih nekoliko godina akupunktura se uspešno koristi i za odvikavanje od pušenja ali i gubitak težine. Takođe se pokazalo da veoma uspešno leči depresiju i razne vrste fobija. Akupunktura se pokazala veoma delotvorna čak i kod lečenja steriliteta. Verujemo da tu nije kraj i da ćemo u narednim godinama saznati mnogo više kada je reč o ovoj metodi lečenja.

Najčešća pitanja

U Srbiji još uvek postoji doza sumnje kada je ova metoda lečenja u pitanju. Ljudima je čudno da tako male iglice mogu da budu baš toliko delotvorne. Još jedan od problema je strah od bola kada se postavljaju igle. Ono što svakako treba da znate je da je postavljanje iglica skoro bezbolno jer su one veoma male i postavljaju se na samu površinu kože. Ponekad se može desiti da se oseti bol ali on veoma tratko traje. Takođe ono što svakoga iznenadi je brzina delotvornosti. Najčešće se već posle prvog tretmana oseti velika razlika. Uglavnom se preporucuje 10 tretmana koje se obavljaju u roku od dve nedelje. Jedan tretman traje oko 30 minuta. Akupunktura se generalno smatra bezbednom za decu i uglavnom se koristi za olakšavanje bolova.

Kako pronaći dobrog praktičara

U vreme gde su informacije svima lako dostupne putem interneta, dobrog praktičara nije teško pronaći. Potrudite se da pronađete što više informacija pre nego što odete na tretman. Ono što je najvažnije je da praktičar kojeg odaberete ima dobre preporuke i što je još važnije da korisi sterilne igle. Igle za akupunturu se bacaju nakon svakog tretmana kako bi se izbegle prenosne bolesti.

Autor teksta: Nikola Petrić

Povezane vesti