Zaglavlje

Glavobolja – različite vrste i lečenje

Glavobolja – različite vrste i lečenje

Glavobolja (Cephalea, Cephalalgia, grčka reč) je bol ili bolna senzacija u predelu glave i delova vrata, koja, u odnosu na svoj nastanak i trajanje, može biti akutna ili hronična. Iako je nekada prateći simptom druge bolesti, često je glavobolja i bolest za sebe.

Glavobolje su jedan od najčešćih oboljenja koji pogađaju ljudsku rasu. Najfrekventnije se javljaju u dobi između 25. – 35. god, češće kod žena, nego kod muškaraca i dece.

Kao i u drugim delovima tela, bol, ili bolne senzacije, daju one strukture koje imaju senzitivne bolne završetke. Sam mozak nije osetljiv na bol. Međutim, neke strukture glave i vrata jesu, te prilikom bilo kakvih njihovih nadražaja mi imamo svesnu percepciju bola, koju nazivamo glavoboljom. Na glavi imamo više struktura koje reaguju bolom, a to su ekstrakranijalne strukture kao: koža, potkožno tkivo, mišići, tetive, arterije, nervi, zubi, srednje uho, površina usana, nosne šupljine, periostijum lobanje, oko, kao i  unutarlobanjske strukture: sinusi, velike arterije mozga, moždane ovojnice, senzitivni nervi…

Dijagnostika i lečenje glavobolja

pet-ct-skeniranjeDijagnostičke procedure usmerene ka ispitivanju porekla glavobolja su brojne. Lekari se odlučuju o izboru metode na osnovu kliničkih manifestacija glavobolja. Često, ali ne i obavezno primenjivane dijagnostičke procedure su: biohemijske i analize krvne slike,  oftalmološki pregled, elektroencefalografija (EEG), kolor dopler ispitivanje krvnih sudova vrata,  kolor dopler ispitivanje krvnih sudova mozga (transkranijalni dopler), NMR ili CT glave i krvnih sudova, a u bolničkim uslovima i odeljenjima urgentne medicine analize cerebrospinalne tečnosti i angiografske dijagnostičke metode.

U zavisnosti od vrste glavobolje, intenziteta-jačine bola, te broja mesečnih napada glavobolja, svakako se razlikuje i terapijska procedura, koja se grubo deli na preventivnu (daju se lekovi koji trebaju da smanje ukupan broj napada glavobolja), kao i na akutnu (terapija izolovanog napada glavobolje). Obe terapijske forme imaju u svom “arsenalu” brojne lekove, koje doktor primenjujući terapijske protokole za svakog pacijenta posebno kreira.  Pored medikamentozne terapije primenjuju se i druge metode koje podrazumevaju primenu TENS, PENS, biofeedback procedura, neuromodulacije, ali i lečenje od strane lekara drugih specijalističkih grana, najčešće psihijatara. Nekada je neizbežna i neurohirurška procedura.

Obzirom da glavobolja može biti primarna bolest i simptom mnogih patoloških stanja koja mogu biti direktno vezana za tkiva i organe glave, sistemsku bolest ili bolest udaljenih organa, odnosno sistema organa, lečenje glavobolje je veoma raznoliko i kompleksno.

Lečenje primarnih glavobolja

Lečenje primarnih glavobolja podrazumeva grupu dijagnoza sa jasno definisanom simptomatologijom i uglavnom efikasnom terapijom koja podrazumeva primenu medikamenata, psihoterapije, elektrostimulacije petog kranijalnog nerva (trigeminusa), metode fizikalne terapije kao i novije metode neuro i biofidbek.

Lečenje simptomatskih glavobolja

Lečenje simptomatskih glavobolja podrazumeva najrazličitije metode lečenja koje su uslovljene predhodno postavljenom dijagnozom. Lečenje ovih glavobolja spada u domen različitih specijalnosti : neurolozi, neurohirurzi, oftalmolozi, maksilofacijalni hirurzi, otorinolaringolozi, infektolozi, internisti, dermatovenerolozi i.t.d.

Vrste glavobolja i narodno lečenje

Tupa bol u glavi

Ova bol dolazi od neuredne probave, slabokrvnosti, uzrujavanja, ljutnje i bolesti polnih organa. Dnevno treba prati telo sirćetom i vodom, hladne polukupke s pranjem leđa i hladna polevanja od 8 sekundi, postupno od 1 i po min. se posebno preporučuju. Sedmično uzeti 2–3 tople kupke za noge do kolena u odvaru od trina ili slame od zobi do 20 min. i odmah noge u hladnu vodu 1 min. staviti i pokretati kao da se gazi po vodi. Natašte ujutro, u podne pred ručak i naveče pre spavanja popiti po šolju čaja od po 10 g bogorodičine trave (Hypericum perforatum), petoprste (Potentilla anserina), metvice niske što uz vodu raste (Mentha aquatica) i kunice (Achillea Millefolium), 2 g rute (Ruta graveolens), 4 g pelina (Artemisia Absinthum), 2 dag izgnečenih smrekovih bobica (Juniperus communis) i 4 kašike meda na 3/4 litra vode, 12 časova potopljeno držati, 5 min. kuvati i 10 min. pariti.

Žestoka glavobolja u potiljku

bol-u-potiljkuZnak je bolesne jetre ili polnih organa. Dnevno treba prati telo s pola sirćeta i pola vode, sedmično jednom polevati gornje i jednom donje telo, 2 puta polukupka s pranjem leđa i 2 tople kupke za noge do kolena u odvaru od trina ili slame od zobi, od 20 minuta; odmah iza vruće banje uzeti hladnu kupku do članaka 1 minut s kretanjem kao da se po vodi gazi. Dnevno treba uzimati po 2 čašice vina od smreke. Svako veče stavljati na želudac i trbuh dobro tople obloge od preslice (Equisetum arvense), trina ili slame od zobi. Prvih dva do tri dana svako pola sata uzeti po gutljaj čaja od pelina, 10 grama na pola litre vode, 5–6 sati držati potopljeno i 5 min. kuvati. Ujutro natašte, u podne pred jelo i naveče pred jelo uzeti po šolju čaja od po 8 grama bogorodičine trave (Hypericum perforatum), crnog trna (Prunus spinosa), stolisnika (Achillea Millefolium) i kadulje (Salvia officinalis) na pola litra zdravog crnog vina, 12 sati držati potopljeno, 5 minuta kuvati i 10 minuta pariti. Taj čaj treba piti 4–6 sedmica.

Glavobolja od navale krvi u glavu

Glava postaje teška, a nozdrve suve uz neugodan osećaj. Vrućica i snenost spopadaju čoveka uz vrtoglavicu i zujanje u ušima. Dolazi do prebrzih kretnji, uzrujanosti, zabune, slabe probave i grušanja krvi.

Kada nastupi takvo stanje, treba odmah uzeti mlaku klizmu s 1 kašikom rastopljene soli da se čovek pročisti. Hladne obloge stavljati na čelo, vrat i potiljak, ali ne led. Ilovača zemlja razmućena s vodom ili vodom i sirćetom najbolje služi, a ako se nema ilovače, onda hladne obloge s vodom, eventualno i sirćetom. Treba odmah uzeti dobro vruću kupku za noge, po mogućnosti do kolena, sa šakom-dve soli, od 15–20 minuta i odmah iz vruće vode 1 min. noge do članka u hladnu vodu staviti i pokrete činiti kao da se gazi po vodi.

Da se otkloni česta navala krvi u glavu, treba uzeti natašte ujutro, u podne pred ručak i naveče pre jela po 1 šolju čaja od: 10 g bogorodičine trave (Hypericum perforatum), 10 g macine trave, zvane i matičnjak (Mellissa officinalis), 10 g kamilice (Matricaria Chamomilla) i 2 g rute (Ruta graveolens), na pola litra zdravog belog vina, 12 časova potopiti, 5 min. kuvati i 10–15 min. poklopljeno pariti. Sedmično treba uzeti po 3 vruće kupke za noge u odvaru od slame od zobi i odmah hladnu banju od 1 min. Dnevno pranje tela sirćetnom vodom, hladna polevanja i polukupki s pranjem leđa, vrlo su preporučljivi za pravilniju cirkulaciju krvi.

Česta glavobolja zbog loše probave

Uzme se dnevno 20 zdravih svežih smrekovih bobica, dobro sažvače i popije s pola čaše sveže vode. Uz to treba uzeti na vrhu noža u prah istucanog korena od kravojca (Angelica silvestris) i s pola čaše sveže vode popiti ujutro, natašte, pola sata pre ručka i pola sata pre večere. To treba činiti 4–6 sedmica.

Protiv glavobolje i vrtoglavice

Glavobolju odlično leči ovaj narodni lek: Istući tri do četiri glavice crvenog luka i pomešati s uljem i soli. S ovim staviti oblog na glavu i najdalje za jedan sat nestane bol. Protiv vrtoglavice isproban je ovaj lek: U 1 litar vode skuva se 200 grama jagoda. Ovaj čaj pije se tri puta dnevno po jedna čaša.

Glavobolja zbog nervoze

Bol glave s jedne strane znak je velike nervoze. Dolazi od prenapornog mentalnog i telesnog rada, brige ili tuge. Kada nastupi takva glavobolja, bolesnik treba odmah leći barem 1 sat. U sobi neka se zastori spuste da bude tama. Potiljak, vrat, zaušnice i slepočnice dobro istrljati alkoholom od ruzmarina. Na čelo, potiljak i vrat treba staviti hladne obloge, ali ne led, već od vode, ili ako se ima razmućene ilovače. Hladna polevanja s pranjem leđa i dnevno pranje sirćetnom vodom izvanredno dobro deluju. Sedmično uzeti 2–3 vruće kupke za noge od 15–20 minuta, s hladnom kupkom od 1 minute. Za umirenje živaca svako 1–2 sata uzeti po 1 kašiku čaja od po 10 grama macine trave (Melissa officinalis), čestoslavice (Veronika officinalis), ljubičice (Viola odorata), stolisnika (Achillea Millefolium), cveta od divlje ruže (Rosa canina) i 4 grama korena od odoljena na pola litra belog zdravog vina, 12 časova držati potopljeno, 5 minuta kuvati i 10 do 15 minuta poklopljeno pariti.

Bol u slepoočnicama

bol-u-slepoocnicamaBolovi u slepoočnicama nastaju zbog slabokrvnosti. Lečenje traje dugo i iziskuje posebnu pažnju. U prvom redu telo treba otvrdnuti polevanjem hladnom vodom i hladnim pranjem sirćetnom vodom, nadalje, dobru, krepku, više suvu hranu uzimati i vrlo često jesti presnog kiselog kupusa s crvenim lukom i uljem. Dnevno popiti 1–2 čašice vina od ruzmarina s trandoviljem i medom. U bocu od 1 i po litra belog vina stavi se 4–5 grančica ruzmarina i 40 g trandovilja (Althaea rosea) i četvrt litra meda, dobro izmućka i ostavi 14 dana, nakon toga se pije. Svaki dan treba uzeti natašte i pre spavanja po malu kašiku svežeg zrnja od bele gorušice (Sinapis alba). Sveže bobice od smreke treba jesti i dobro sažvakati. S četiri zrna početi, svaki dan bobicu više do 15 bobica, od 15 bobica svaki dan bobicu manje do 4 bobice. To treba devet puta ponoviti.

Za čaj neka se uzima po 10 g vrhova od koprive (Urtica divica), bokvice lišća (Plantago lanceolata) i maslačka lišća (Taraxakuum officinale) na pola litra vode, 12 časova držati potopljeno, provriti, još 10 minuta na toplome mestu pariti, procediti i pomešati s mlekom kuvanim s komoračem (Foeniculum officinale). Na četvrt litra mleka uzeti kašiku komorača, samljeti i 10 minuta u mleku kuvati. Taj čaj treba piti nekoliko puta dnevno umesto kafe ili čaja, a osladiti medom.

U proleće treba uzeti svežih trava, iscediti i dnevno 3–4 kašike soka pomešanog s medom uzeti. Svakog sata uzeti po kašiku mleka kuvanog s komoračem, nekoliko puta dnevno po krišku svežeg kravljeg sira ili kiselog mleka s raženim hlebom i medom. Oraha i lešnjaka treba dosta jesti, a i drugog voća, posebno jabuka. Kolače i slatkiše odbaciti.

Dnevno treba dva puta čitavo telo prati s pola vinskog sirćeta i pola vode. Sedmično dva puta uzeti polukupku s pranjem leđa jedan minut u hladnoj odstajaloj vodi i dva puta sedmično polevati noge, kolena i bedra. Svaki dan preko dana uzeti toplu kupku za noge sa šakom soli ili pepela. Hladne polukupke ili polevanje uvek ujutro uzeti kada je telo vruće i odmoreno, nipošto kada je bolesniku hladno. Svaki dan pre spavanja jedan minut po hladnoj vodi hodati. Svaki dan staviti oblog od sirćeta i vode kada se pođe spavati, i to naizmence, jedan dan staviti oblog na trbuh i želudac, a drugi dan preko leđa i prsa. Oblog treba staviti tri četvrt do jedan sat na telo, onda telo sirćetnom vodom oprati, ali brzo, za 8–10 sekundi, leći spavati.

Svako pola sata do jedan sat uzeti po gutljaj čaja od 20 g korena i lišća od koprive (Urtica dioica), 8 g režuhe (Cardamine pratensis), 4 g mladog orahovog lišća (Juglans regia), 4 g kantarije (Erithraea Centaur), 6 g kadulje (Salvia officinalis), 10 g maslačka (Taraxakuum officinale), 20 g boba smrekovih (Juniperus communis), 4 kašike meda na tri četvrt litra crnog pravog vina, 12 sati držati potopljeno, 5 minuta kuvati i još 10 minuta pariti. U proleće, šest sedmica svaki dan uzeti po 3–4 kašike isceđenog soka iz svežeg korena vodopije (Cichorium intybus) u šolji mleka, 10 minuta kuvanog s jednom kašikom samlevenog semena od komorača (Foenicum officinale).

Nahlada i trganje u glavi

Glavu treba napariti u uvarku od kamilice, 3 dag na dva i po litra vode, samo dobro prokuvati ili četvrt kilograma trina na dva i po litra vode, pola sata poistiha kuvati, dobro poklopljeno. Onda uzeti po 20 g pržene stipse (alauna), 20 g tucanog šećera i 20 g čiste štirke. Sve zajedno pomešati i sitno u prah istucati, pa od te smese svako četvrt ili po sata pomalo u nos ušmrkati. Dalje: 60 g suvog lišća od kupine (Rubus Fruticosus) s pola litra vode 5–6 časova držati potopljeno i 15 minuta kuvati. Ili se uzme 1 dag kamilice, prelije se s pola litra kipuće vode, pari 5 minuta, procedi i tim jednim ili drugim odvarom 8–10 puta dnevno grlo, nos i usta ispirati. Naveče treba uzeti dobro vruću kupku od 15 do 20 minuta za noge do kolena s odvarom od trina ili sa šakom-dve soli. Odmah nakon vruće kupke treba uzeti hladnu do članaka jedan minut i pokretati nogama kao da se voda gazi. Ujutro i naveče po šolju čaja od kamilice: 20 g na četvrt litra kipućom vodom preliti i 5 minuta pariti. Preko dana uzeti više puta malo meda i soka od limuna.

Glavobolja od koje svaka vlas boli

Neka se uzme 1 dag isitnjenog korena od komoljike (Artemisia vulgaris), 12 časova drži potopljeno u pola litra belog zdravog vina i pola sata dobro poklopljeno poistiha kuva. Tim odvarom uzastopce tri dana glavu oprati, proći će.

Povezane vesti