Zaglavlje

Grčevi u stomaku i slaba probava

Grčevi u stomaku i slaba probava

Grčevi u stomaku su bolni, ali možete da ih ublažite, lako i efektivno, uz pomoć medikamenata koje posedujete u kući. Postoje mnogi uzročnici stomačnih grčeva. Mogu da vode poreklo od probavnih organa, aorte, slepog creva, bubrega ili slezine, a takođe mogu da budu posledica neke infekcije unutar tela. Stomačni grčevi su normalna pojava kod nekih žena u toku menstrualnog ciklusa, a slični bolovi se takođe ponekad mogu javiti i nakon vežbanja.

Jačina bola ne mora uvek da podrazumeva ozbiljnost uzroka; veoma bolni grčevi mogu biti prouzrokovani bezopasnim gasovima koji prolaze kroz vaš probavni sistem, dok neka stanja opasna po život poput raka debelog creva i rana od upale slepog creva, mogu proći sa malim ili gotovo nikakvim bolovima, tako da ozbiljnost grčeva ne mora uvek da ide u korak sa jačinom bola.

Blagi bolovi u stomaku najčešće su posledica otežanog varenja i po pravilu ne zahtevaju lečenje. Bolove obično prate dijareja i povraćanje, ali ovi simptomi ne bi trebalo da traju duže od dva dana. Ipak, ako im se pridruže još neki znaci ili ako bol nastupi iznenada i neprekidno se pojačava, obavezno se obratite lekaru koji će vam pomoći da utvrdite uzrok.

Lekovi bez lekarskog recepta

Postoji čitav niz medikamenata koji otklanjaju stomačne grčeve. Njihova uspešnost će zavisiti od uzroka vaših grčeva i uzetog leka. Preporučuje se da dobro pročitate uputstvo i pitate farmaceuta za savet u vezi odabira adekvatnog leka.

  • linexNeki lekovi su namenjeni rešavanju problema nastalih usled pritiska izazvanog gasovima, poput Gasvana. H2 blokatori (npr., Tagamet, Pepcid ili Zantac) pomažu u oslobađanju gasova i prigušenih grčeva.
  • Linex i Enterofuryl su dobri lekovi za grčeve sa dijarejom.
  • Antacidi kupljeni bez recepta mogu pomoći pri otklanjanju bolova u stomaku.

Možete uzeti blagi laksativ da pospešite stolicu, ukoliko opstipacija izaziva grčeve.

Ne uzimajte aspirin, brufen, ili bilo koji drugi analgetik ukoliko vas nije pregledao lekar i lično vam ih prepisao. Oni mogu pogoršati stomačne tegobe. Ukoliko znate da je priroda vaših grčeva menstrualnog porekla, analgetici se, u tom slučaju, mogu uzeti. Acetaminofen je prihvatljiv ukoliko ste sigurni da vam bol ne potiče od jetre.

Narodni lekovi

Grčevi u želucu i slaba probava

Uzme se lišća petoprste steže (Potentilla anserina), metvice pitome (Mellissa officinalis), metvice koja raste uz vodu (Mentha aquatica) i rute (Ruta graveolens) po 2 male kašike, korena od odoljena (Valeriana officinalis), 6 grama, i jednu veliku kašiku komorača (Foeniculum officinalis), tucanog ili samlevenog na 1 litar mleka, i kuva na sasvim maloj vatri 10 minuta. Tog vrućeg čaja treba piti 3 puta dnevno po 1 šolju i to natašte, pola sata pred ručak i pre spavanja. Taj čaj treba piti svaki dan 3 sedmice. Onda se uzme vratića (Tanacetum vulgare) 75 g i 75 g cvata od kunice (Achillea Millefolium) na 1 i po litar pravog belog vina, ostavi 12 časova potopljeno, 10 min. poistiha dobro poklopljeno kuvati i još 10 min. ostaviti da se pari na toplom mestu. Tog vina uzima se svaka 2 sata po 1 kašika, to se čini 6 sedmica. A nakon toga 3 puta dnevno uzimati po 15 kapi u čaši vode izvadak (tinkturu) od ravedi i lincure 2–3 meseca.

Izvadak: izreže se nasitno 50 g od ravedi (Reum officinalis Billon) i 155 grama korena lincure (Gentiana lutea) na 3/4 litre čiste prepečene rakije i ostavi 6–8 sedmica na toplom mestu.

Dok se trave kuvaju, treba uzeti te vruće trave i na pupak priviti. Svako veče treba vruć oblog na želudac i trbuh staviti od odvara trina i 2 sata ga držati. Dva puta sedmično i to ujutro, polevati hladnom vodom leđa, vrat i ruke i 2 puta noge, kolena i slabine, od 8 sekundi, postupno do 1–1 i po min. Jednom sedmično treba uzeti toplu kupku od 20 min. u odvaru od trina. Alkohol odbaciti i cigarete po mogućnosti.

Razni grčevi

Čaj priređen od petoprsta ranog (Potentilla verna) izvrstan je lek protiv grčeva, pojave li se oni u želucu, u utrobi ili gde bilo. Čim se pojave znakovi grčeva, odmah dajmo bolesniku vrućeg mleka (vruće neka bude toliko koliko ga može bolesnik podneti), u kome se ukuva petoprsnog čaja toliko koliko ga s 3 prsta uhvatiti možemo. Dvostruko ublaži bol onda ako još povrh toga stomak i želudac obložimo okuvanim biljem petoprsta.

Grčevi u stomaku

beli-luk-u-vinuMogu doći i od glista. Kada grčevi nastupe, odmah uzeti klistir za čišćenje s malo sapuna i 10–15 kapi kamforova ulja na komadić šećera. Nakon toga treba izgnječiti 2 glavice zdravog belog luka i 20 min. kuvati s 1 i po litra vode, onda kroz krpu procediti i kada se prilično ohladi, ovim odvarom bolesniku klizmu pružiti i što dulje da je u sebi zadrži. Na trbuh i želudac treba stavljati tople obloge od trina ili sirćeta. Još su bolji oblozi ako se 4–5 zelene omorikine šišarice istucaju i s 2–2 i po litre vode pola do 1 sat kuvaju i ovim toplim odvarom želudac i trbuh oblaže. Toekom 8–10 dana treba uzimati vina s belim lukom 5–6 puta dnevno po malu čašicu.

Vino s belim lukom: na 1 litar vina stavi se 10 dag izgnečenog belog luka i ostavi se 5–6 sati da ostoji.

Kamforovo ulje: U pola litra čistog maslinovog ulja stavi se kao orah velik komad istucanog kamfora.

Želučani i trbušni grčevi kod male dece

Kamilica (Matricaria Chamomilla) se upotrebljava kao čaj kod nahlade, posebno ako je spojena s groznicom. Isto se tako tim čajem leče želučani i stomačni grčevi kod malene dece, ako taj čaj piju, a želudac i trbuh oblažu okuvanom bilinom.

Maloj deci pravi se klistir od čaja kamilice kad ih u trbuhu boli, kad imaju grčeve i kad pate od zatvora.

Upozorenja

Povezane vesti