Zaglavlje

Otečene žlezde – guke

Otečene žlezde – guke

Otečene žlezde – guke mogu imati više uzročnika i pojavljuju se na različitim delovima tela. U zavisnosti od pojavnog oblika oteklina, prvo je neophodno utvrditi kojoj vrsti pripadaju. Najbolje je javiti se lekaru radi pravilnog i tačnog dijagnosticiranja i zatim pristupiti lečenju.

Naravno, izbor svakog pacijenta je da li će se lečiti prvenstveno medikamentima u zdravstvenim ustanovama, ili će potražiti lek u okviru narodne medicine.

Narodni lekovi za razne vrste oteklina

Otečene žlezde – guke, zatim vanjske otekline i kraste lečiti tako što se pripremi čaj na ovaj način: Uzme se 2–6 g svežeg nevena (Calendula arvensis) lišća i cveta i kuva se u jednom litru mleka tako dugo dok se ukuva do polovine. Tog čaja pije se dnevno dva puta po jedna čašica.

Za vanjske bolesti upotrebljava se sveže isceđen sok pomešan sa svežim nesoljenim maslacem. Na 30 g maslaca uzme se do 6 g soka. Ovako priređen namaz povezuje se na bolesni ud tri puta dnevno. Za lečenje ozleda koristi se izvadak (tinktura) načinjen od nevena. Isto tako sveže rane, ako se porežemo, zacele brzo, bez upale, ako upotrebljavamo taj lek.

Kad oteknu vratne žlezde (guke) i odstranjenje guše

guke-po-vratuČaj od hrastove kore (Quercus Ilex) upotrebljava se uspešno kada oteknu vratne žlezde, a odstranjuju i gušu.

Da se takav odvar pripremi, uzme se 20 g mlade hrastove kore na 180 g vode i pola sata kuva. U taj hladan odvar namoči se platnena krpa i njom omota bolestan vrat te svakih 20 minuta, odnosno tri puta na sat menja taj oblog.

Isto je tako taj odvar dobar lek za unutrašnje bolove vrata i grla ako njim grgljamo i ispiremo grlo.

Guke po vratu od nazeblina

Guke po vratu od nazeblina, koje mogu biti velike kao ptičja jaja, leče se ovako:

Ponajprije ih se istrlja uljem iz koštica od suncokreta (Helianthus annus), a nakon toga privije se s gorkim tucanim lešnjacima (Corylus Avellana ili C. Colurna). Lešnjaci se istucaju te ostave dok omekšaju i voda iz njih iscuri. Ne može li se lešnjaka dobiti, uzme se čiste prepečene rakije ili čistoga alkohola, lanena se krpa smoči u taj alkohol, pospe se tucanim biberom i privije se oko vrata. Suvim i toplim preko da vazduh do obloga ne može dopreti.

Otečene žlezde ili guke

Oko žlezda treba stavljati obloge od sirćeta ili ilovače. Dnevno treba žlezde 3–4 puta lagano natrljati dobro toplim glicerinom ili orahovim uljem. Dnevno popiti po dve šolje čaja od po 3 g podbijela (Tussilago Farfara), bokvice. (Plantago laceolata), kadulje (Salvia officinalis) i 2 g pelina (Artemisia Absinthum) na pola litra vode, 12 časova kvasiti, s istom vodom prokuvati, a pola sata ostaviti da se pari dobro poklopljeno na toplom mestu. Dnevno telo prati sirćetnom vodom.

Tri do četiri puta dnevno stavljati dobro tople obloge od soda vode, a preko noći neka se stavi dobro topao oblog od semena žutilovke svinjduše (Trigonella Poenum graecum). Seme se samelje, s kipućom sirćetnom vodom zavuha, dok postane kao melem, onda se 3 cm debelo preko lanene krpe premaže i koliko se toplo može podneti stavi preko žlezda, a onda treba suvim i toplim previti. Uz to treba popiti šolju toplog čaja od semena žutilovke svinjduše. Uzme se jedna mala kašika samljevenog semena od komorača (Foenicum officinale) na četvrt litra vode sa kašikom meda, 2 minuta kuvati. Tokom dana tog čaja uzeti svakog sata po kašiku, ali uz njega i po dve šolje čaja od podbijela, bokvice, kadulje i pelina. I svakog dana treba uzeti toplu polukupku ili sedeću od trina 10 minuta.

Upala žlezda ili guka

Uzme se oko vrata hladan oblog od hrastove kore (40 g na pola litre vode, pola sata kuvati, pa čim oblog postane vruć, promeniti ga. Preko želuca i trbuha staviti dobro tople obloge s pola sirćeta i pola vode. Dnevno treba uzeti dobro toplu kupku za noge do kolena od trina, a preko žlezda posebno još oblog od kokotca (Melilotus officinalis), 30 grama i 1 kašiku meda kuvati 15 minuta.

Gnojne guke

Svaki sat uzeti kašiku čaja od po 4 g matočine (Marubium vulgare), kadulje i kantarije (Erythraea Centaur), 2 g pelina i 1 kašiku samlevenog semena od žutilovke svinjduše i 2 kašike meda na 1/2 litra vode, 12 časova držati potopljeno, provriti i 20 min. ostaviti poklopljeno. Dnevno treba prati telo sirćetnom vodom i dnevno od 10 sek. postupno od 1/2 min. hodati po hladnoj vodi i uz to brzo donje telo oprati, ogrnuti se, dobro pokriti i leći. Sedmično treba 2–3 puta umotati telo u hladnu plahtu umočenu u odvar od trina, suvu plahtu preko i vuneni pokrivač 1 i po do 2 sata ostaviti. Sedmično se uzima 2–3 hladne sedeće kupke od trina od 10 sek. do 1 i po min. Hranu jesti krepku, ali dosta laganu i kafu od žira. Dnevno treba uzeti po 2 kašike ribljeg ulja.

Za škrofulozne ili sifilistične guke

Koje mogu doći i od vanjskih ozleda, pije se čaj od 6 g stolisnika (Achillea Millefolium), 4 g preslice (Equisetum arvense), 4 g gorke trolistke, 2 g pelina i 2 kašike meda na pola litra vode. Trave se potope 12 časova, s istom vodom provriju i ostave još 10 min. poklopljeno. Po 2 velike šolje dnevno, uvek po gutljaj uzeti. Obloge treba stavljati od 15 g preslice i 15 g kunice na pola litra vode, 12 sati držati potopljeno i pola sata kuvati. Kada ima sveže kunice, najbolje je sveže lišće istucati i to lišće na guke privijati. Uz to treba dnevno telo prati sirćetnom vodom i hladna polevanja upotrebljavati te dva puta sedmično dobro se oznojiti s umotavanjem u plahtu umočenu u vrući odvar od trina. Taj oblog ostaviti 2 sata.

Guke ili škrofule kod dece

guke-ili-skrofule-kod-deceKad dete dobije guke ili škrofule (otečenost vratnih žlezda), skuva se zelenog orahovog lišća (Juglans regia), ako nema zelenog, može podneti i suvo, i nezrelog oraha. Lišće se kuva, pa se toplo oblaže po gukama, a te vode neka nekoliko puta pije. Mlada oraha treba davati neka nekoliko jutara natašte pomalo jede. Od toga prolaze škrofule ako se počinju na vreme lečiti.

Otekline ili guke na kolenu

otekline-ili-guke-na-kolenuUzme se semena grahotuše (Trigonella Foenum graecum), samelje se i zakuva s kipućim sirćetom i vodom da postane kao melem. Taj se melem 3 cm debelo namaže po mokroj lanenoj krpi i vruće preko otoka obavija ili se čine vrući oblozi od trina. Ili trinama koleno dobro napariti, pa onda vruć oblog preko i dobro umotati. Uz te obloge treba piti čaj od 8 g kadulje (Salvia officinalis), 8 g gorke trolistke (Menyanthes trifoliata) i 4 g pelina (Artemisia Absinthum) na pola litra vode, kipućom vodom preliti i 5 min. kuvati, svakog sata treba po 1 veliku kašiku uzeti.

Povezane vesti