Zaglavlje

Bledobolja

Bledobolja

Bledobolja ili klonulost kod devojčica

Tu bolest dobijaju devojčice kada su u razvoju. Kod najmanjeg napora jako se umore, mišići im klonu, daha im nestaje, nastupi lupanje srca uz vrtoglavicu i glavobolju. Lice im postane žuto, nemaju apetita za jelo, pojavljuju se i bolovi u želucu, noge im oko gležnjeva oteknu, dobiju belo pranje i modrim podočnjacima zasenjene oči. Uzroci su toj bolesti loša krv prouzrokovana slabom, nedostatnom ili loše biranom hranom (kada se deca hrane slatkišima, a ne zeleni i mlekom), premalo kretanja po suncu i svežem vazduhu ili kada su preopterećena učenjem. Više puta dobiju tu bolest nasleđem, a i onda kada menstruaciju prerano dobiju.

Kao siguran lek važi kopriva. Dva meseca treba piti čaj od mladih kopriva, čitavog stabla s korenom, ako se pola kg kopriva do upola ukuva s 4 litre vode, kafe ili čaja. Dnevno se daje 3 puta na vrhu noža istucanog korena od kravojca (Angelica silvestris). Dnevno se uzima i 1–2 tanjira supe od mladih vrhova koprive s jogurtom, mladim maslacem, s kojim žumanjkom i hlebom od prekrupe. Za supu treba koprive malo osušiti i po 1 kašiku na 1 litru vode do pola ukuvati, dobro poklopljeno. I pitu zeljanicu od kopriva treba češće uzimati i po 3 kašike dnevno čaja od pelina (6 g na četvrt litre kipuće vode 2 minuta kuvati).

Ovim načinom dete će se za 6 do 7 sedmica preporoditi svežinom i bojom u licu. Za potpuno ozdravljenje treba barem godinu dana daljnjeg lečenja, dakako, ne tako strogog.

Svakih 10–14 dana neka se promeni čaj, i to 10 g matočine (Marrubium vulgare), 8 g komoljike (Artemisia vulgaris) i 20 g koprive na 3/4 litre vina do pola ukuvati i 4 kašike meda  staviti. Dnevno se uzima 2 male ili 1 veća šolja tog čaja. Nakon toga od macine trave 8 g (Melissa officinalis), mladog orahovog lišća 6 g (Juglans regia) i 20 g korena koprive na 3/4 litra vina i 4 kašike meda. Za promenu opet treba uzeti svežeg korenja vodopije (Cichorium Ontybus) ili korena maslačka (Taraxakuum officinale), isitniti ga i sok iscediti na šolju mleka 3–4 kašike toga soka i 1 kašiku meda. Lišće mladog maslačka i krstovnika ili dragušca (Nasturtium officinale) s limunom jede se kao salata s hlebom od prekrupe. Taj hleb se jede s mladim maslacem i medom.

ne-slatkisiHrana neka je krepka i više suva. Slatkiše treba odbaciti. Iz početka treba dnevno 2 puta gornje deo tela prati s pola vinskog sirćeta i pola vode, isprva mlakom, a kada se telo privikne na pranje, hladnom. Pre spavanja treba po hladnoj vodi hodati i kolena polevati postupno od 10 sekundi do 1 minute, a nakon toga stavljati na trbuh i želudac vruć oblog iz odvara od trina. Jednom sedmično treba čitavo telo umotati u vruću plahtu umočenu u odvar od trina. Puno po suncu i svežem vazduku se kretati i duboko disati. Dosta mleka piti, najbolje kozjeg.

Povezane vesti