Zaglavlje

Greške u ishrani sportista

Greške u ishrani sportista

Greške u ishrani sportista

Čak i vrhunski sportisti mogu imati nepravilnu ishranu. Evo nekih zabluda  kojih se treba čuvati ako želite da unapredite trening.

energetska-cokoladica

Zamena obroka energetskim čokoladama i napicima

Enegetske čokoladice osmišljene su da dopune zalihe ugljenih hidrata u mišićima, a mnoge takođe sadrže i proteine. One nisu predviđene da zamene obrok već da posluže kao prikladna užina osobama koje treniraju umerenim do intenzivnim tempom.

Previše proteina, a nedovoljno ugljenih hidrata

proteini-za-sortistePopularnost dijeta bogatih proteinima i sa malim procentom ugljenih hidrata dovela je do toga da neki sportisti u svoj plan ishrane uvode proteine na račun ugljenih hidrata. Međutim, ugljeni hidrati su važni za sve tipove vežbi jer su oni gorivo našeg organizma. Ključ je u izboru odgovarajuće vrste i intenziteta aktivnosti i unosu proteina koji su neohodni za obnovu mišića.

Preskakanje obroka pred trening

Prikupljanje goriva pred trening znači zapravo stvaranje zaliha glikogena koji na ovaj način traju duže, omogućavajući vam da vežbate napornije, budete manje umorni i ne osećate glad. Napravite odgovarajuću pauzu između obroka i treninga, držite se poznatih namirnica i unosite dovoljno tečnosti.

Prevelika pauza pred obrok nakon treninga

pauza-u-jeluSportisti i vežbači bi trebalo da konzumiraju nešto ugljenih hidrata i proteina u roku od dva sata nakon treninga, da bi dopunili zalihe energije u mišićima i pripremili ih za naredno vežbanje. Unos tečnosti bi takođe trebalo da bude deo obavezne rutine nakon treninga.

Nedovoljan unos kalorija u odnosu na potrošenu energiju

Prava je veština uskladiti unos kalorija sa treningom, svakodnevnim aktivnostima, rastom i oporavkom. Vaš unos mora biti prilagođen i takmičenjima, mogućim povredama ili operacijama, periodima napornih treninga koji zahtevaju pojačanu izdržljivost. Ako ne prilagodite unos sa promenljivim potrebama organizma, možete dovesti do neželjenih gubitaka ili dobitaka mišićne mase.

Verovanje da možete jesti šta god poželite

brza-hranaPozitivni efekti vežbanja često uključuju sposobnost da potrošite više ukupne energije i pojačan metabolizam. Međutim, pitanje kvaliteta i kvantiteta je jednako važno. Vežbanje ne dozvoljava sportisti da jede velike količine hrane bogate mastima ili šećerom jer ovo može ugroziti oporavak i naredne treninge. Ono zahteva od sportiste da jede više zdrave hrane kako bi ojačao imunitet, pospešio oporavak i prevazišao dodatni stres vašeg tela.

Nedovoljno unošenje tečnosti

Sportisti i vežbači bi trebalo da redovno prate sve promene težine tokom treninga i takmičenja. U vrelom, a posebno vlažnom okruženju, dehidratacija može biti veliki problem. Sportski napici koji sadrže natrijum su mnogo poželjniji od vode u takvim situacijama ali bi sportisti trebalo da vode računa i o tome da ne unose previše tečnosti i dobiju na težini zbog prekomernog unosa.

Prihvatanje najnovije popularne dijete

dijetaSportisti su razumljivo zaisteresovani za najnovije informacije koje im mogu povećati učinak vežbanja. Nema, međutim, magičnih formula koje bi dramatično poboljšale vaše rezultate ili dovele do gubitka masnih naslaga preko noći. Naprotiv, neki tipovi ishrane mogu zapravo dovesti i do smanjenja vašeg učinka ili negativnih nuspojava. Zato se držite proverenih i testiranih praksi i potražite profesionalnu pomoć pri kreiranju načina ishrane.

Povezane vesti