
Katar debelog creva (kolitis) je upala debelog creva. Razlikujemo akutni i kronicni kolitis. Akutni nastupa, uglavnom, s upalom tankog creva (enterokolitis). Od te bolesti mogu bolovati sve starosne grupe Ijudi. Simptomi bolesti obicno započinju nakon greške u ishrani. Nekoliko puta dnevno bolesnika napada nužda i bolovi u trbuhu. Prolivi uglavnom nisu obilni, a u stolici nema gnoja i krvi, ali može biti priličnih količina sluzi. Nakon nekoliko sedmica stanje se smiruje, ali se može vratiti i trajati godinama. Znatan broj bolesnika vremenom ostaju bez smetnji prirodnim putem ili lečenjem, druge, pak, pogađa opstipacija (tvrda stolica), a kadšto se javljaju znakovi ulceroznog kolitisa.
Lečenje katara u crevima
Kod ove bolesti treba preko želuca i trbuha stavljati dobro tople obloge od pola vinskog sirćeta i pola vode. Suvim i toplim previti. Tokom 1–2 dana treba ove obloge menjati svaki sat, kasnije dnevno 5–6 puta. Uz ove obloge treba jednom dnevno čitavo telo hladnom sirćetnom vodom oprati i dnevno uzeti hladnu polukupku od 5 sekundi, ne duže; uveče 3–4 sekunde po hladnoj vodi gaziti. Za čaj neka se kuva po 3 grama komorače, kadulje, gospina cveta, kantarije, istucanih bobica od smreke, pelina i komoljike (divlji pelin, Artemisia vulgaris). S četvrt litre vode i četvrt litre vina, kipuće preliti, 15 minuta kuvati i 20 minuta dobro poklopljeno pariti. Ovog čaja odmah 1 šolju dobro toplog uzeti, kasnije svakog sata, pa svaka 2 sata po 1 kašiku. Uz taj čaj treba uzeti 1–2 kašike tinkture od borovnice. Jedan do dva dana najbolje je gladovati, a kasnije za hranu uzimati 1–2 šoljice kafe od žira, na 1 šoljicu mleka, 1 malu kašiku prženog žira, u mleku kuvanu prekrupu od zobi, riža ili griz. Uz to treba piti 1–2 čašice zdravog crnog vina ili s vinom pomešanog po 1 kašiku sirupa od ribizla (meruzalke, Ribes rubrum) ili trpkovine (Berberis vulgaris). U ovo vino potope se i jedu tanko rezane prepržene kriške crnog ječmenog ili raženog hleba.
9 sedmica dnevno natašte i uveče pre spavanja treba uzeti po jednu šolju čaja od metvice. U četvrt litre vode i četvrt litre vina potopljeno se drži 12 sati 25–30 g metvice i kuva s jednom kašikom meda pet minuta, pa se pari 15–20 minuta. U čaj koji se uzme uveče, pre spavanja, stavi se da ostane tri sedmice, ne duže, po 10 kapi tinkture od odoljena. Daljnje tri sedmice piti čisti čaj, a zadnje tri sedmice opet stavljati po 10 kapi tinkture od odoljena (Za ovaj čaj se uzme Mentha piperita ili Mentha aquatica).
U pola litre vina potopljeno se drži 12 sati po 10 g iseckanog korena od koprive, bokvice i podbjela i kuva se s dve kašike meda 10 minuta i pari 20 minuta. Ovog čaja uzme se jedna šolja natašte, druga pred ručak i treća naveče pre spavanja i pije dva meseca.
Crveni luk sitno se izreže i sok iscedi. Na desetinu litre ovog soka stave se dve desetine prepečene rakije ili čistog alkohola 50–60%. Ovog soka uzima se tri puta dnevno 12 do 15 kapi na jednu malu kašiku meda. Uzima se dva meseca.
Isto je dobro ako se uzme dnevno po 3–4 kašike na jednake delove pomešanog soka od limuna s medom.
Nastupi li katar želuca i creva s bolom u grudima, treba i preko grudi stavljati dobro tople obloge sa sirćetnom vodom. Suvim i toplim treba previti.
Protiv katara u crevima uzme se klizma, koja vrlo povoljno deluje; jedna kašika lanenog semena i kuva se s pola litre vode. Nakon toga procedi se i pomeša s čajem od kamilice.
Katar creva kod ljudi bolesnih na plućima
Na 2 žumanjka stave se 2 kašike šećera i muti dok smesa ne postane penušava, onda se pridoda 2 kašike čistog maslinovog ulja i 2 kašike vinovice (Franzbrantwein) i ponovno se muti dok se ne zapeni. Ove smese daje se bolesniku svako pola sata po 1 velika kašika.
Katar želuca i creva leči se kada se 3 meseca dnevno natašte popije šolja dobro toplog kuvanog belog vina. Na četvrt litre vina stavi se 8 dag žutog šećera, zajedno se kuva i pri tome se pena skida. U šolji se muti 1 sveže žumance s 2 kašike vode, zatim dolije se kuvanim vinom. (vino treba kuvati dok se šećer rastopi).
Nakon pretrpljene bolesti treba duže vremena nositi pojas od flanela i na hranu paziti. Više mlečna jela jesti, zelen s uljem, belo meso i kuvano voće.