Zaglavlje

Bolest creva sa krvarenjem

Bolest creva sa krvarenjem

Bolest creva sa krvarenjem se pojavljuje sa bolovima u glavi, klonulosti, bolovima u želucu, utrobi, odvratnošću prema jelu, belom naslagom na jeziku, lošom ili nikakvom probavom, a ponekada i prolevom. Toj bolesti su ponajviše uzrok svakovrsni čirevi na želucu i crevima.

Oni mogu doći nasleđeni od predaka koji su bolovali na želucu, ali isto tako od neumerenog uživanja u jelu, od neoprana voća, kada je čovek ugrean pa se napije hladnog pića, a i onda kada zanemari i na vreme ne uredi lošu probavu.

krvarenje u zelucuKada proliv s krvi nastupi, treba dnevno uzeti po 3–4 mlake klizme od po 2 litre s odvarom zdrave mlade hrastove kore od 1 i po dag na 2 i po litre vode. 20 minuta poistiha kuvati, još bolje 12–16 sati potopiti i 10 minuta kuvati. Dnevno treba uzeti toplu sedeću kupku od 20 minuta u odvaru hrastove kore, četvrt kg na 5–6 litara vode, 12–16 sati potopiti i pola sata kuvati, procediti kroz krpu i vodi za kupku pridodati, a nakon 1 do 1 i po sat telo s pola sirćeta i pola vode brzo oprati (hladno). Svakog sata treba uzeti po kašiku čaja od po 6 grama mladog hrastovog lišća (Quercus pedunculata), rusomače (Capsella bursa – pastoria), ljubičice, lišća i korena (Viola odorata), preslice (Equisetum arvense) i islandskog lišaja (Cetraria islandica Acharus) s 2 kašike meda, 12 sati potopiti, 5 minuta kuvati i 10 minuta pariti. Svakog jutra natašte i pre spavanja uzima se po 1 šolja toplog čaja od 6 g usitnjenog korena od kravojca (Angelica silvestris), 6 g korena od čička (Lappa officinalis) s pola litre vode, 12 sati potopiti, 10 minuta kuvati i kipuće preliti na dva grama pelina (Artemisia Absunthum) i 6 grama oblog solomonovog pečata (Polygonum Persicaria), još pet minuta dobro poklopljeno kuvati i 10 minuta pariti.

Napomenuti se mora da trave koje stoje više od godinu dana nemaju toliku lekovitost kao sveže sušene, a koren od čička nakon jedne godine nema više nikakvu lekovitu snagu.

Povezane vesti