Zaglavlje

Čišćenje creva i stomaka

Čišćenje creva i stomaka

Kao izvrstan lek su bobice od pasdrijena za čišćenje utrobe, kada je zatvorena ili kada je izmet u crevima zapečen. Ovaj lek deluje povoljno i bezbolno. U tu svrhu priređuje se lek na ovaj način: Uzme se 600 grama svežih i potpuno zrelih bobica, uz to 1 kilogram šećera i to se zajedno kuva tako dugo dok bude od toga posve gusta tekućina (sirup) koja će imati ljubičasto-crvenu boju.

Ili na ovaj način:
Uzmu se sasvim zrele bobice, koje se početkom oktobra naberu i upola zgnječe. Ovako zgnječene stave se u lonac, koji se dobro pokrije i stavi na toplo mesto osam dana. Posle tog vremena izdvoje se bobice, a sok procedi kroz čistu krpu, zatim se pomeša sa šećerom ili vrcanim medom, doda mu se nešto malo cimeta, karanfilića ili kakve druge mirodije i kuva tako dugo dok bude gusta tekućina (sirup). Ta tekućina izvrsno je sredstvo za čišćenje utrobe i tera na mokrenje. Za malenu decu dovoljno je da uzmu malu kafenu kašičicu tog leka.

I na ovaj način se propisuje uzimanje tog leka:
U 150 do 180 grama vode razmuti se za odrasle 30 grama te tekućine, a za decu dovoljno je 8–12 grama razmutiti u 90–100 grama vode i tog leka uzima bolesnik svaki sat po dve kašičice.

bazgovIsto tako dobar je lek za pročišćenje utrobe i ovaj:
Uzme se 60 g tekućine od pasdrijena, 60 g tekućine od boba smrekovih (Juniperus communis) i 50 g bazgova (Sambucus nigra) soka. Sve ovo dobro se promeša i bolesnik uzima tog leka svako pola sata po pola kašičice. Naposletku bobice od pasdrijena ukuvane u šećeru upotrebljavaju se kao proletni lek koji će nas pročistiti od svih škodljivih sokova i gasova što su se tokom zime u našoj utrobi nagomilali.

Jaka sredstva za čišćenje utrobe su: pasdrijen, raved (rabarbara) 3–4 puta uzeti, svaki put po pola grama, praška od aloja pola grama (malo na vrhu noža) prokuvan sa kašikom meda i 3–4 kašike vode 3–4 puta uzeti. Ili kada se natašte popije mlaka čaša vode, prokuvane s jednom malom kašičicom soli.

Blaga sredstva za čišćenje utrobe jesu: crni trn, krkavina (krušina, bazga, raved u manjim obrocima, kiseli kupus, gorka troliska, kantarija i preslica). Ili neka se popije svakog dana po jedna čaša vina od bosiljka. U staklenu bocu od jedne litre stavi se šaka lišća od bosiljka, nadolije se zdravim vinom i ostavi 10–12 sati potopljeno, nakon toga dobro je za piće. Ili neka se uzme četvrt litre vina i četvrt litre vode, 15 g semena od kopra mirisavog (Anethum graveolens), potopljeno se drži 12 sati i kuva 5 minuta sa kašikom meda. Ovog čaja treba 1–2 šolje popiti svakih 1–2 sata po jednu kašiku.

Povezane vesti