Zaglavlje

Kako da porodilja ima više mleka – pojačana laktacija

Kako da porodilja ima više mleka – pojačana laktacija

Šta pokreće laktaciju?

Laktaciju (dojenje) regulišu dva hormona – prolaktin i oksitocin. Prolaktin stimuliše stvaranje mleka i njegovo otpuštanje u alveole mlečne žlezde. Oksitocin dovodi do kontrakcije ćelija koje se nalaze oko alveola, i na taj način istiskuje mleko iz njih u mlečne kanaliće, sve do otvora na bradavici. Ove hormone stvara hipofiza, a njihova sekrecija je pod kontrolom hipotalamusa.

S obzirom da je hipotalamus centar neuroendokrinog sistema i da njegova jedra luče brojne hormone i suspstance koje stimulišu ili sprečavaju oslobađanje hormona hipofize, on utiče na vegetativne funkcije, emotivno i afektivno ponašanje. Zbog toga, razni fizički, metabolički i psihički stimulusi mogu da blokiraju ili pojačaju kako stvaranje i sekreciju, tako i otpuštanje mleka iz dojke.

Prirodni podsticaj laktacije

komoracTreba uzeti 6 g sitnog šećera, po 3 g u prah istucanih isušenih korica od narandže i semena od komorača (Foeniculum officinale) i 25 g magnezijuma iz apoteke. To se zajedno dobro pomeša i razdeli na sedam jednakih delova. Svaki dan sedam dana uzme se s vodom ili mlekom jedan deo ovog praška. Grudi neka se oblažu u vinu kuvanom pitomom metvicom (matičnjak, Melissa officinalis). Na jedan litar vina stavi se 80 g matičnjaka, potopljen se drži 12–16 časova i kuva dobro poklopljeno i poistiha jedan sat. Oblog svakih 1 i po do 2 sata promeniti. Nadalje neka se uzima tri sedmice tri puta dnevno na vrhu noža semena od koprive i s mlekom ili vodom neka se popije.

Ili neka se popije svakog dana 1–2 šolje svakih 1–2 sata u mleku kuvanog semena od aniža i komorača. Od svakog po pola male kašičice na jednu šolju mleka, kuvati treba 10 minuta s jednom kašikom meda.

krosuljicaU jelo neka se stavlja osušenog lišća ili svežeg lišća od krosuljice, krabuljice (Anthriscus Cerofolium), koja je vrlo ugodnog mirisa i ukusa u jelu. Ako se ima podosta ove biljke, vrlo je dobro dnevno popiti po 1 do 2 male kašike iz sveže biljke isceđenog soka pomešanog s mlekom uz dodatak kašičice meda.

Ako žena nema mleka, neka jede leću (sočivica – Ervum lens).

Povezane vesti