Zaglavlje

Kad se dojiljama mleko zapeče i dođe do upala grudi i žlezda – mastitis

Kad se dojiljama mleko zapeče i dođe do upala grudi i žlezda – mastitis

Mastitis ili upala dojki najčešće se javlja u prvih 6 meseci dojenja. Ako se zakomplikuje može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema. Pročitajte kako da ga sprečite, ali i lečite na prirodan način.

Svaka žena može da oboli od mastitisa, ali kod mladih majki koje doje ta pojava je češća. Kada se mastitis javi mnoge žene se osećaju umorno i “pregaženo” i odlučuju da prestanu dojiti iako je to pogrešno. Dojenje pomaže da infekcija brže prođe, a nije štetno za vašu bebu.

Upala dojki se javlja kada određene bakterije uđu u dojku putem bradavica, obično kada dojilja ima napuklu ili bolnu bradavicu. Do mastitisa može doći i ako dojke ne rasterećujete izmlazavanjem i dojenjem. Važna je i higijena, čišćenje bradavica pre i posle dojenja.

Simptomi

Počinje sa bolovima u jednoj dojci, na jednom delu, koji je obično crven i topao na dodir. Mastitis je obično praćen i groznicom, bolovima u telu, drhtavicom. Naravno, limfni čvorovi u pazušnoj jami pored zaražene dojke su uvećani, a i srce može brže da kuca. Ove simptome ne smete ignorisati. Važno je da reagujete čim ih primetite. Već za 3-4 dana stanje se može ozbiljno pogoršati. Pokušajte sa prirodnim lekovima koje ćemo navesti u nastavku teksta i obratite se lekaru.

Lečenje

Lekar će vam najverovatnije propisati antibiotike i morate ih popiti tačno onako i onoliko koliko vam je propisano, bez obzira da li se osećate bolje. Lekari obično dozvoljavaju i uzimanje brufena.

Odmarajte što više, pijte više tečnosti, a na grudi stavljajte tople i hladne obloge. Pre dojenja stavite toplu mokru gazu preko obolele dojke i ostavite 15 minuta. Ponavljajte 3 puta na dan. Na ovaj način ćete poboljšati protok mleka i naravno ubrzati oporavak. I masiranje dojke može biti od pomoći. Samo budite nežni i uporni. Bez obzira na bolove najbolje bi bilo da nastavite dojiti i ispumpavati višak mleka. Ako ignorišete bolest može doći do apscesa dojke, nakupljanja gnoja u dojci, koji se mnogo teže leči.

Prirodni lekovi

Zapečeno mleko, upala i prokidanje grudi

grahotušaTreba na grudi privijati melem od semena grahotuše (piskavica, božja trava – Trigonella Foenum graecum). Seme se samelje i zakuva kipućom vodom i vinskim sirćetom. Na mokru lanenu krpu, na 3 cm debelo, premaže se i još toplo privija na grudi. Suvim i toplim preko. Ovi su oblozi prava blagodat, jer ne daju rani zamladiti (početak zarastanja) pre dok ne izvuku sav gnoj i nečistoću iz rane. Osim ovih obloga, treba piti svakog sata po jednu kašiku čaja. Za čaj se uzme osam g korena bibernele (Pimpinella magna) i kuva se s jednom litrom vina poistiha pola sata. Onda se još kipuće prelije na 6 g kadulje (Salvia officinalis), 6 g majčine dušice (Thymus Serpyllum), 4 g kantarije (Eryathrea Centaur), 3 g pelina (Artemisia Absinthum) i 6 kašika meda, kuva se još 5 minuta i 10 minuta dobro poklopljeno pari.

Ako se grudi (bradavice) prokinu zbog zapečenja mleka, treba staviti na grudi list cvekle (Brassica vulgaris var. Cicla) da izvlači što je zapečeno. Takođe, dobro ih je obložiti listom ljiljana (Lilium candidum), pa će odlaknuti.

Kad grudi otvrdnu i žlezde se upale

bokvicaUzme se 1 dag lišća od koprive i kuva u 1 litri vode 10 minuta. Ovim odvarom zakuva se ječmeno brašno s mekinjama zajedno i na grudi se privija.

Jednako je dobro grudi oblagati lišćem od bokvice (Plantago major), stolisnikom ili kunicom (Achillea Millefolium), lišćem ljubice (Viola odorata), a i mladim orahovim lišćem. Lišće se dobro opere i drži u hladnoj vodi. Pre uporabe malo se istuca. Menja se čim postane vruće i rani više ne godi.

Slabe mlečne žlezde

Treba telo dnevno sirćetnom vodom oprati, a uveče, pre leganja u krevet, na grudi priviti lanenu medom namazanu krpu i toplim previti.

Povezane vesti