Zaglavlje

Kamen u bubregu – bubrežni kamenac

Kamen u bubregu – bubrežni kamenac

Prirodni lek protiv kamena u bubregu

bubrezni-katarKada se počnu kamenčići iz bubrega odvajati, nastupe užasni bolovi. U tom slučaju treba odmah uzeti pomešanog bademovog i orahovog ulja do 100 g. Istodobno sedeći se napariti 20–25 min. na 5 dag preslice, koja je četvrt sata kuvana u tri litre vode. Posudu s kuvanom preslicom staviti u stalak, pa sesti i dobro se pokriti. Nakon parenja treba leći u krevet, staviti električni jastuk pod leđa ili se obložiti vrućim bocama. Uz to treba pre parenja uzeti mlaku klizmu (klistir) od kamilice (1 dag na 1 i pola litra vode, vrućom vodom preliti (nikako kuvati), 5 min. pariti i procediti, a u cev staviti 50–100 g čistog maslinovog ulja). Svaka 2–3 sata treba klizmu ponoviti.

sipak-cajNajbolji je čaj od tucanih prženih koštica od šipka (divlje ruže). Na 2 litre vode stavi 2 dag koštica, potopi se 12 sati i dobro poklopljeno kuva 3 sata, dok uvrije toliko da ostane ¾ litre čaja. Ujutro natašte uzme se 1 šolja toga čaja toplog, prokuhanog s 1 kašikom meda i limunovog soka, pola sata pred ručak druga šolja, i treća pola sata pred večeru. U pomanjkanju šipkovih koštica uzme se na pola litre zdravog crnog vina po 10 g korena koprive, bibernele, slame od zobi i 2 g korena od sladića. Potopi se 12 sati i nakon toga poistiha kuva dobro poklopljeno pola sata. Na drugih pola litre vina stavi se po 10 g bogorodičine trave, maćuhice, zvane i šarena ljubičica, i carevo oko (Viola tricolor), preslice, solomonovog pečata uglastog (Polygon aviculare), istucanih boba od smreke i po 3 g majčine dušice morocvetne (Thumus vulgarie), kantarije pelina, sa 6 kašika meda. Potopi se 12 sati, kuva 5 minuta dobro poklopljeno i pari još 10 minuta, procedi i pomeša s vinom, gde je korenje kuvano. Ovaj ili čaj od šipka treba piti dnevno 6–8 sedmica.

Kod ove bolesti treba posebno paziti na stolicu. Kada se osete bolovi, stave se topli oblozi od preslice ili slame od zobi, preko leđa, želuca i trbuha. Svakog dana 1 do 2 minuta treba po vodi hodati i sedmično uzeti 2 do 3 hladne polukupke s pranjem leđa. Neka se jede mleko slatko i kiselo, kuvana pšenica, ječam i dva puta dnevno supa od prekrupe od zobi s koprivom, salata s limunom, uljem od krstovnika, jagorčike, maslačka i vodopije. Od voća posebno su dobre jabuke, jagode, trešnje i brusnice.

Povezane vesti