Zaglavlje

Ginko

Ginko

Ginko – drvo za pamćenje

Ginko biloba je najstarije drvo na Zemlji. Poznato je da postoje stabla od pre, verovali ili ne, 200 miliona godina. Ovo drvo može dostići starost do hiljadu godina. Posle ledenog doba, prirodno raste samo u Kini, i tamo se smatra svetim drvetom. Ginko se već vekovima u ovoj drevnoj zemlji upotrebljava kao lek za razne bolesti kao sto su astma, plućne bolesti i posebno za podsticanje periferne i moždane cirkulacije krvi. Danas je najšire korišten prirodni preparat.

Ova lekovita biljka u sebi sadrži visok nivo flavonoida pa zahvaljijući tome ima jako antioksidativno dejstvo. Osim toga listovi sadrže flavonoide, bilobalid i ginko glide, eterićna ulja i taninsku kiselinu, pa se za lećenje upotrebljava list.

ginko caj

Lekovita svojstva

Ginko kao prirodni lek naročito je koristan za lečenje poremecaja periferne i moždane cirkulacije što znači osobama koje su preživele moždani udar. Ova biljka pozitivno deluje na mikrocirkulaciju mozga pa se preporučuje starijim osobama i onima sa vrtoglavicom, zujanjem u ušima, glavoboljom i slicno. Samim tim poboljšava koncentraciju, pamćenje i ostale moždane aktivnosti.

Može olakšati tegobe kada je u pitanju astma, Alzheimerova bolest, impotencija, visok ili nizak krvni pritisak, zarastanje rana, upala vena (sprečava trombozu). Koristan je i kao prirodni lek protiv migrene.

Pri dugotrajnom prekoračenju preporucene doze, kao sporedni efekti mogu se javiti anksioznost, nesanica, mučnina, proliv i dermatitis. Može se uzimati kao čaj, u kapsulama ili tabletama ali najbolje dajstvo ima tinktura odnosno ekstrakt.

Napomena: Osobe obolele od epilepsije koje u nekom obliku uzimaju biljku ginko biloba imaju povećani rizik od dobijanja novog epileptičnog napada, pokazala su najnovija istraživanja.

Povezane vesti