Zaglavlje

Jabuka kao lek

Jabuka kao lek

Jabuka – najbolja preventiva

Jabuka je jedna od najrasprostranjenijih a mnogi će reći i najzdravijih biljaka na svetu. Zbog svoje niske energetske vrednosti pogodna je i za dijetalnu ishranu. Bogata je vitaminima, mineralima i mnogim drugim korisnim materijama kao što su: belančevine, biljna vlakna, biljne masti, vitamini (A, B, C), gvožđe, eterična ulja, kalijum, kalcijum, karotin, magnezijum, natrijum, oligo elementi, organske kiseline, pektin, proteini, sumpor, fluor, fosfor, hlor, celuloza, ugljeni hidrati, šećer (fruktoza i glukoza).

Najbolje je jesti svežu jabuku jer je najbogatija korisnim sastojcima mada i prerađena ima lekovitih i vrednih materija. Sveža jabuka je dobar antioksidans i preventivno deluje protiv bakterija i virusa. Blagotvorno dejstvo ove biljke poznato je vekovima širom sveta. Ona nam može pomoći u lečenju mnogih bolesti i tegoba a to su: avitaminoza, alergija, angina pektoris, arteroskleroza, problemi sa varenjem, bolesti želuca, zuba, grla, ždrela, prehlada, grip, kašalj, bronhitis, infektivna oboljenja, poremećaj krvnog pritiska, infarkt, nadutost, zatvor, otežano mokrenje, osteoporoza, povišen nivo holesterola, tromboza, problemi sa cirkulacijom, krvnim sudovima, umor, mamurluk, nervoza, gubitak volje, koncentracije i apetita, gojaznost, manjak imuniteta, neke vrste raka…

Jabuka posebno blagotvorno deluje na bubrege, jetru, žuc, stomak, creva, krvne sudove i imunosistem.

jabukovo sirce

Jabukovo sirće leči artritis, osteoporozu, srčane bolesti, bolesti krvnih sudova, povišen holesterol u krvi, bolove u grlu, proširene vene, probleme sa varenjem, zadah iz usta,bradavice, akne, svrab, gojaznost.

U našem narodu postoji verovanje da je jabuka najbolji prirodni lek. Zbog svega ovoga ne smemo zaboraviti staru poslovicu da “jedna jabuka dnevno isteruje bolest iz kuće”.

Povezane vesti