Zaglavlje

Majčina dušica ili timijan

Majčina dušica ili timijan

Majčina dušica ili timijan

U nekim krajevima nazivaju je i dušica, materina dušica, divlji bosiljak, poponac, poljski timijan, timijan, vrtni timijan, vrisak.

Majčina dušica ili timijan je biljka koja leči sve ženske bolesti. Ona podstiče izlučivanje mokraće i menstruacije, ubrzava spontani pobačaj i normalan porođaj. Pomaže kod grčeva u želucu i materici i kod menstrualnih bolova. Majčina dušica je jak antiseptik koji deluje na unutrašnje organe, organe za disanje i urogenitalne organe. Biljka daje snagu koja stimuliše psihičke i fizičke funkcije, a deluje kod oboljenja kao što su:

razne neuroze (kupke od majčine dušice jačaju živce i mišice).
protiv alkoholizma i depresije – za njih je majčina dušica pravi lijek. Posebno se preporučuje u lečenju alkoholizma jer posle uzimanja čaja dolazi do nelagode u stomaku, mučnine, povraćanja, a osoba koja pije gubi volju za daljnjim uživanjem alkohola.
slabost i seksualne smetnje jer pojačava seksualne funkcije.
plućna oboljenja – astma, bronhitis, emfizem, tuberkuloza. Uzima se čaj ili sirup od majcine dušice jer rastvara sluz koji olakšava iskašljavanje, kao antiseptik koji umiruje jak kašalj i sprečava širenje infekcije.
ženske bolesti – podstiče i reguliše menstruaciju, ima antiseptičko dejstvo protiv infekcije materice, blagotvorno deluje kod lečenja svih ženskih bolesti.
– Majčinu dušicu preporučuju za lečenje migrene, bolesti bešike, bubrega, želuca, malokrvnosti, kod prekomernog stvaranja žuci, angine, reume, difterije, padavice, nesanice, nesvestice.

ulje majcine dusice

Ulje od timijana (majčine dušice) upotrebljava se kod paralize, moždanog udara, multiple skleroze, atrofije mišica, reume i uganuća.

Eterično ulje majčine dušice sadrži najviše cimola koji je u velikim dozama otrovan. Koristi se kod nadutosti i smetnji kod varenja i za popravljanje cirkulacije.

Majčina dušica prirodni je afrodizijak, antiseptik, antioksidant, antispazmatik, antiretik, adstrigent, antitusik, antihelmetik, digestiv, diuretik, dijaforetik, deodorant, emenagog, ekspektorant, karminativ, mikotik, sedativ, tonik.

Koristi se i kao začin a poznata je kao biljka sa magičnom snagom.

Egipćani su majčinu dučicu koristili za pranje mrtvaca i balzamovanje.

Povezane vesti