Zaglavlje

Aloe vera

Aloe vera

Aloe vera najlekovitija biljka

Aloe vera je biljka koja se širom sveta koristi za lečenje mnogih ozbiljnih bolesti pa čak i raka. Uporedo sa tim savremena industrija za proizvodnju kozmetike se bez nje više ne bi mogla ni zamisliti.

Lekovita biljka Aloe vera potiče iz Severne Afrike, izgledom podseća na kaktus i u sebi sadrži dosta vode. Bogata je vitaminima i mineralima, pogotovo vitaminom C, E i cinkom. Ona ima antibakterijsko delovanje pa zbog toga uspešno sprečava sve vrste infekcija.

Ova biljka u Rusiji je poznata kao “eliksir mladosti” dok su je stari Egipcani nazivali “biljkom besmrtnosti” a u nekim krajevima zovu je još i“kraljicom lekovitih biljaka”. Po svojim izuzetnim lekovitim moćima bila je dobro poznata i korisćena i u kineskoj tradicionalnoj medicini. Aloe vera (aloja) se bez sumnje smatra za najlekovitiju biljku na planeti. Ona je nadaleko poznata po tome da ima veliki uticaj na zdravlje a u isto vreme veoma je korisna u kozmetičkoj industriji. Na njoj su sprovedena mnoga naučna istrazivanja ali do sada još uvek nisu u potpunosti objašnjena čuda koja leže unutar ove biljke i na koji način se uz njenu pomoć postiže izlečenje nekih od najtežih bolesti poput raka i AIDS-a. Postoji i verovanje da je Aloe Vera jedna od Kleopatrinih tajni za negu kože.

Aloe Vera kao lek masovno je počela da se koristi u Americi na prvom mestu kao laksativ, a kasnije su otkrivena njena lekovita svojstva za lečenje opekotina, posekotina, uboda, posledica zračenja, za negu kože lica i tela i drugih dermatoloških problema.

Lekovita svojstva Aloe vera biljke poznata su od davnina. Zbog njene velike sposobnosti ublažavanja bola i regeneracije kože, aloe vera masovno je korišćena za lečenje žrtava atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki.

Aloe vera se danas primenjuje za lečenje mnogih bolesti počevši od najbezazlenijih alergija i kožnih infekcija, pa sve do najozbiljnijih bolesti kao što su astma, bronhitis, dijabetes, rak (pogotovo rak kože), sida i tome slicno. Uz pomoc ove biljke uspešno se leči i anemija, hepatitis, višak holesterola u krvi, nesanica, depresija kao i posledice hemoterapije i radioterapije.

Ova veoma lekovita biljka postala je nezamenljiv sastojak u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji posebno za proizvodnju krema za lice i losiona za negu tela. Tako je aloe vera mast zaista odlična za lečenje akni a zbog svojih karakteristika često se nalazi u sastavu dezodoransa. Aloe vera losioni i gelovi se upotrebljavaju kao zaštita protiv sunca i lek protiv opekotina izazvanih preteranom izlaganju sunčevoj svetlosti. Razne kreme na bazi aloe vere daju koži vlaznost i mekoću.

Ne treba zanemariti činjenicu da je ova biljka ujedno i izuzetno hranljiva. U kombinaciji sa raznim voćem aloe vera je odličan okrepljujući prirodni napitak bogat mineralima i vitaminima.

Danas se za lečenje raznih bolesti najvise koristi aloe vera gel.

aloe-vera-presek

Aloe vera gel

Gel Aloe vera dobija se iz unutrašnjosti lista biljke a ustanovljeno je da sadrzi čak 250 lekovitih sastojaka. Može se piti ili koristiti za spoljnu upotrebu a pomaže u lečenju poremećaja metabolizma, upalnih procesa, protiv virusa, bakterija, gljivica, za jačanje imuniteta. Aloe vera gel takođe podstiče rad unutrašnjih organa: jetre, srca, bubrega, žuči. Reguliše rad nervnog sistema i pomaže kod odvikavanja od alkohola i pušenja. Kao sredstvo za lokalnu upotrebu koristan je za lečenje svih kožnih oboljenja, bolova u zglobovima, konjunktivitisa, mrena, za negu usta i zuba, protiv akni i peruti i još mnogo toga.

Aloe-Vera

Povezane vesti