Zaglavlje

Lekovite biljke

Lekovite biljke

Lekovite biljke su prvi lek koji je čoveku uvek bio i biće dostupan. Lečenje biljem je oduvek imalo i imaće važno mesto u životu čoveka.

Predočavamo vam nekoliko interesantnih činjenica o lekvitom bilju:

– Lečenje lekovitim biljem počelo je još pre 16000 godina.

– Kolevka biljne medicine je Kina a poznato je da su stari Babilonci pre 5000 godina spravljali biljne tablete u kombinaciji sa glinom.

– 600 godina p.n.e. Pitagora je svoje učenike podučavao o načinima lečenja uz pomoć lekovitog bilja.

– U kozmetičke svrhe biljke su u upotrebi vec 7000 godina. Rimski lekar Galen, zapisao je recept biljne kreme za lice, još pre 1800 godina, koji i danas čini osnovu svih savremenih krema.

lekovito-bilje– Lekovite biljke su moćni lekovi, činjenica je da one čine osnovu mnogih savremenih lekova, od aspirina pa dokle god možete da zamislite. Često ne koštaju ništa a pomažu mnogo.

– Industrijski proizvedena “prirodna kozmetika” sadrži sintetičke konzervanse, koji su uzrok jedne trećine svih mogućih alergija na kozmetička sredstva.

– Upotreba biljaka u kuhinji, kao začin za jela, počela je pre 50000 godina.

– Tradicionalna medicina tvrdi da lekovite biljke mogu da izleče sve bolesti samo ako se pravilno upotrebe. One oduvek pobuđuju veliko interesovanje. Rastu svuda oko nas, lako se uzgajaju i prerađuju, ne zagađuju i nisu opasne za okolinu, a što je najvažnije – mnogo manje štete od mnogih veštačkih sastojaka, a koje nalazimo u skoro svim lekovima, kozmetičkim preparatima i veštačkoj hrani.

– Lekovito bilje je pravi dar prirode. Danas je u upotrebi oko 10 000 vrsta biljaka a istraživanja o njihovim lekovitim svojstvima se vrše gotovo neprekidno u svim krajevima sveta.

Povezane vesti